Училищата с дуална система на обучение от догодина

OFFNews 11 февруари 2014 в 16:15 3890 1

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

Въвеждането на дуалната система на обучение в българските училища ще започне пилотно от 2015/2016 г., обяви министърът на образованието Анелия Клисарова днес.

За целта още от тази година - 2014/2015 - е повишен единният разходен стандарт на учениците в професионалните гимназии, изтъкна министърът. От стандарта и броя ученици зависи каква ще е общата годишна субсидия за всяко училище.

При дуалната система на обучение в професионалните училища акцентът е върху практическото усвояване на професията чрез работа. Учебното време е разделено на две - теория в училище и практика във фирма. Това помага както завършилите средно професионално образование, които могат да си намерят работа по-лесно, така и на фирмите да обучат качествено специалисти, които са им необходими.

За въвеждането на дуалната система са необходими и промени в Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО), в Кодекса на труда (КТ) и в някои наредби, свързани с тях, уточни Клисарова. Предложенията за промяна в ЗПОО вече са внесени в Народно събрание. За промените в КТ са водени разговори с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, съобщи още тя.

„В страните, където е въведена дуалната система, се наблюдава най-ниската младежка безработица и броят на отпадналите ученици е най-малък. Вече работим за постепенното въвеждане на тази система в средното образование, с цел учениците да придобиват умения и компетенции, съобразени с изискванията на бизнеса в определена професия“, заяви Клисарова пред участниците в националния форум „Бизнес-Правителство” в НДК по инициатива на премиера Пламен Орешарски.

Работодателите могат да участват в разработването и актуализирането на учебните планове и на учебните програми за професионална подготовка и за националните изпитни програми, в осигуряването на необходимите работни места за провеждане на обучение чрез работа, в обучението на наставници и на учители по професионална подготовка по новите производствени технологии в съответния отрасъл, както и в разработването на план-приема в професионалните училища, каза Клисарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews