Турция затваря частните училища по волята на Ердоган

Марина Юнакова 04 март 2014 в 19:26 3823 6

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Уикипедиа

Турският парламент прие законопроект за закриването на хиляди частни образователни институции в страната, съобщава агенция "Франс прес".

Много от училищата, нарочени за закриване, са управлявани от движението "Хизмет". То е ръководено от Фетхуллах Гюлен - най-големия противник на премиера Реджеп Ердоган. 

Дългогодишният конфликт между министър-председателя и бившия му поддръжник достигна критична точка към края на миналата година. Именно тогава правителството за първи път прокара идеята за такъв законопроект.

Реджеп Ердоган заяви, че решението цели да забрани подобна "нелегална" и нечестна образователна система, която превръща децата в "състезателни коне", пише АФП.

Според Ердоган не е редно само деца, произхождащи от богати семейства, да имат достъп до елитни учебни заведения.

Близо 4 000 от частните образователни институции в Турция са управлявани от Гюлен. Те са и основен източник на доходи за опозицинното му движение, което определя себе си като глобална, социална и културна организация, вдъхновена от ислямистки идеали.

Законопроектът предвижда до 1 септември 2015 г. частните училища да затворят врати.

Наскро кабинетът на Ердоган прокара и закон за контрол над Интернет пространството и правораздаването, което предизвика широко недоволство в страната.

Напрежението между Реджеп Ердоган и Фетхуллах Гюлен избухна през средата на декември, когато голям брой приближени до властта бяха арестувани в обвинения за корупция, включително синовете на трима министри от кабинета на премиера.

На свой ред Ердоган обвини Гюлен, че е внедрил свои поддръжници в полицията и съдебната система, за да урони авторитета му и за да спечели позиции на предстоящите през март местни и през август президентски избори. Правителството също така обвини опозицията в подслушване на множество знакови лица и журналисти, включително и на самия Ердоган. 

Фетхуллах Гюлен от своя страна отрече да има нещо общо с корупционните арест в страната.

От 1999 г. насам Гюлен живее в САЩ - след обвинения за политически спекулации срещу тогавашната власт. В международен план "Хизмет" минава за гражданско движение. Движението има много добър имидж в САЩ, тъй като е смятано за реформаторско течение в исляма, което се застъпва за светско образование и за сътрудничество между религиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!