България ще финансира повече неделни училища зад граница

Александра Маркарян 26 март 2014 в 09:47 1734 0

Българската държава ще подпомага методически и ще финансира повече неделни училища в чужбина.

С промени в постановление 334 днес Министерският съвет разшири кръга на субектите, които могат да организират училища, както и списъка на дейностите на неделните училища, които ще се финансират.

Сега неделни училища се разкриват само към организации на българи, живеещи в чужбина и регистрирани съгласно законодателството на съответната държава за извършване на образователно-културна дейност.

Неделни училища вече ще могат да има и към дипломатическите представителства на България в чужбина, български православни църковни общини, както и при славянобългарския манастир „Св. Вмчк. Георги Зограф” в Атон.

Целта е да се улесни максимално достъпът на българските деца и младежи в чужбина до българското образование и култура и да се съхранят връзките им с родината, се казва в прессъобщение от МС.

Неделните училища вече ще могат да предлагат подготовка по български език за децата от предучилищна възраст, както и подготовка на кандидат-студенти за прием в български висши училища по български език и литература, по история и по география на България.

Българските неделни училища ще могат да организират и дистанционна форма на обучение при условия и ред, определени със заповед на министъра на образованието и науката.

Издадените удостоверения за проведено обучение да се въвеждат в специален регистър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови