37 екзекутирани за ден в Саудитска Арабия, изложиха телата на двама на площада

OFFNews 23 април 2019 в 21:21 8463 0

37 души са били екзекутирани само за един ден в Саудитска Арабия по обвинения в тероризъм, предаде "Ал-Джазира".

Две от телата на убитите са били провесени на площада като назидание за няколко часа. Обикновено телата на убитите в страната се излагат за 3 часа между следобедната молитва и молитвите в късния следобед, като отрязаната глава се закача до тялото.

Екзекуциите се извършват чрез разстрел или обезглавяване, често публично. Присъдите са изпълнени в столицата Рияд и свещените градове Мека и Медина, както и в централната провинция Касим и източните провинции, дом на шиитското малцинство.

Убитите са обвинени в нападение над силите за сигурност и убийството на полицаи и военни, както и в съдружничество с "вражески организации" против интересите на страната. Те също са били обвинени в "приемане на терористични и екстремистки възгледи и формиране на терористични клетки с цел корумпиране и дестабилизиране на силите за сигурност".

Екзекуциите са в следствие на терористичното нападение срещу сграда на полицията в град Зулфи миналата неделя, която бе извършена от привърженици на Ислямска държава. Четиримата нападатели тогава бяха убити, а трима полицаи ранени.

Поне 100 души са екзекутирани в Саудитска Арабия от началото на годината. Миналата година Рияд осъди на смърт 149 души, като според "Амнести Интернешънъл" само Иран ги води по брой екзекуции.

Всеки, намерен за виновен по обвинения, свързани с тероризъм, убийство, изнасилване, въоръжен грабеж и трафик на наркотици, получава смъртна присъда в арабското кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови