30 секунди са били достатъчни за края на самолета на Пригожин

OFFNews 24 август 2023 в 08:37 7720 4

Останките от самолета

Снимка БТА/АП

Останките от самолета на Пригожин

Самолетът на Евгений Пригожин изглеждал добре на радара до последните си 30 секунди. Данните от проследяването на полета сочат, че самолетът Legacy 600 на Embraer не е показал признаци на проблем до рязкото си падане.

Снощи руската авиационна агенция "Росавиация" съобщи, че самолетът на Частната военна компания "Вагнер" се е разбил с 10 души на борда близо до село Куженкино в Тверска област, че на борда му е бил Пригожин и че той е мъртъв. В социалните мрежи се появиха и кадри с горящия самолет.

Руското Министерството на извънредните ситуации обяви, че всички - 7 пътници и трима души екипаж - са загинали. Агенцията публикува и списък с имената им. В самолета - пътувал от Москва за Санкт Петербург - са били още съоснователят на "Вагнер" Дмитрий Уткин - споменаван в американски санкционни списъци като приближен на Притожин, Сергей Пропустин, Евгений Макарян, Александр Тотмин, Николай Матусеев, Евгений Пригожин и членовете на екипажа Алексей Левшин - командир, Рустам Каримов - втори пилот и Кристина Распопова - стюардеса.

Самолетната катастрофа стана точно два месеца след началото на неуспешния опит за преврат на Евгений Пригожин срещу руския президент Владимир Путин.

Руските държавни медии съобщиха, че самолетът се е запалил при удара в земята, след като е бил във въздуха по-малко от половин час.

Свързаният с "Вагнер" Телеграм канал "Сива зона" обаче твърди, че самолетът е бил свален от руската армия.

Минути след новината за авиокатастрофата стана ясно, че втори самолет на "Вагнер" Embraer ERJ-135BJ «Legacy 650» с бордови номер RA-02748 също се намира във въздуха и лети от Санкт Петербург за Москва. Според портала "Flightradar24" той е променил маршрута си и след като е кръжал малко над Москва, е кацнал на летище Внуково. Readovka твърди, че не е известно на борда на кой от самолетите се е намирал собственикът на ЧВК "Вагнер", който имал навика да използва няколко полета, за да прикрие реалното си местонахождение и маршрута си.

Руският президент Владимир Путин не е казал и една дума за Пригожин от излизането на новината за авиокатастрофата досега. Първите реакции след нея бяха: "Путин елиминира опонентите си".

Катастрофата

В 15:19 ч. по Гринуич самолетът е направил "внезапно вертикално падане", каза Ян Петченик от Flightradar24 пред "Ройтерс". В рамките на около 30 секунди самолетът е паднал на повече от 2,4 км от височината си - 8534 м.

"Каквото и да се е случило, то е станало бързо", казва Петченик.

"Възможно е да са се борили (със самолета), след като се е случило каквото и да е" - добавя той. Но преди драматичното падане на самолета не е имало "никакви признаци, че нещо не е наред с този самолет".

На видеото се вижда, че самолетът се спуска бързо, носът му е насочен почти право надолу, а зад него има шлейф от дим или пара.

Руските следователи започнаха наказателно разследване, за да установят какво се е случило. Някои неназовани източници заявиха пред руски медии, че според тях самолетът е бил свален от една или повече ракети земя-въздух. Ройтерс не можа да потвърди това.

Бразилският производител на самолети Embraer SA заяви, че през последните години не е предоставял никакви услуги или поддръжка на самолета, който има около 13 места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

4

Того

24.08 2023 в 09:33

Военният престъпник и убиец Путлер лети по нанадолншщето към геената огнена, където долу го чака неговият баща сатаната.

345

3

Джендо Джедев

24.08 2023 в 08:59

"Он упал!" :D

Типично за мафиотските структури - сгафиш ли пред капото, си мъртъв. Ако и да ти прости официално.

4036

2

lans link

24.08 2023 в 08:50

ах, че изненада!

710

1

Бълг

24.08 2023 в 08:47

Сега очаквам върху беларуските вагнерчета да падне метеорит от луната.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки