24-часов протест в Турция срещу ТЕЦ край българската граница

Георги Савчев 10 ноември 2012 в 21:56 3614 1

Протестът в Беандик през октомври. Снимка: Георги Сачев
Протестът в Беандик през октомври. Снимка: Георги Сачев

Природозащитници от Турция готвят протест в село Беандик срещу изграждането на топлоелектрическа централа край границата с България.

От базираната в Демиркьой фондация "Дайко" съобщиха за OFFNews.bg, че на 17 ноемрви ще изградят за едно денонощие протестен лагер в село Беандик (край градчето Инеада).

Походът на природозащитниците е под надслов "Не искаме ТЕЦ в рая". Няма да допуснем изграждането на ТЕЦ край най-чистия бряг на Черно море, който има най-красивите плажове от златен пясък, обявиха от фондация "Дайко".

Изграждането на ТЕЦ ще застраши горите на Инеада, които съхраняват уникални екосистеми, бистрите и чисти води на р. Резовска (Мутлу дере), главните пътища на прелетните птици в Европа, обявиха природозащитниците.

От официален отговор на Генералния консул на Турция в Бургас до областния управител Константин Гребенаров стана ясно, че в турската "Служба за регулиране на енергийния пазар" е постъпило искане от страна на частна фирма за изграждане на топлоелектрическа централа в Инеада, която се предвижда да работи с вносни въглища и с мощност 1.200 MW.

По информация на природозащитничката от село Леманкьой (край Инеада) Озге Джан, в село Беандик намерение да изгради топлоелектрическа централа има EMBA Electric Company.

Според турските закони, за да може дадена фирма да започне изграждане на централа, е необходима Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и организиране на среща с местните жители, на която те да бъдат информирани за проекта. На 31 октомври тази година над 200 демонстранти успяха да осуетят подобна среща в Беандик и изгониха инвеститорите.

Пред OFFNews кметът на Инеада Тахир Ъшък, кметският наместник на община Демиркьой Мухлиз Явуз и председателят на местния парламент в общинския център Къркларели Бехчет Шен коментираха, че очакват помощ от българските общински администрации и българските медии.

Хората тук няма да позволят инвеститорите да ги притискат, заяви след протеста на 31 октомври кметът на Инеада Тахир Ъшък.

Село Беандик, както и градчето Инеада отстоят само на няколко километра от българското село Резово. Плажната ивица на Инеада е дълга над 15 километра. В южната си част се слива с горите на Странджа планина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!