15 убити, стотици ранени в сблъсъци в Багдад

OFFNews 30 август 2022 в 08:23 2833 2

Иракските сили за сигурност обстрелват със сълзотворен газ последователите на шиитския духовник Муктада Садр в правителствения дворец, Багдад, Ирак, понеделник, 29 август 2022 г.

Снимка БТА/АП

Иракските сили за сигурност обстрелват със сълзотворен газ последователите на шиитския духовник Муктада Садр в правителствения дворец, Багдад, Ирак, понеделник, 29 август 2022 г.

Най-малко 15 души са били убити, а стотици са ранени при продължилите през нощта в Багдад сблъсъци между иракските сили за сигурност и поддръжници на влиятелния шиитски духовник Муктада Садр.

Протестите избухнаха, след като в понеделник Садр обяви, че се оттегля от политиката. След това стотици разгневени негови привърженици щурмуваха сградата на правителството в строго охранявания комплекс в центъра на столицата.

Над 200 човека са пострадали при сблъсъците - пише АП.

Размирици имаше и в други градове.

Военните обявиха комендантски час.

В Багдад голяма част от сраженията са съсредоточени около Зелената зона, където се намират правителствени сгради и чуждестранни посолства. Службите за сигурност съобщават, че се бият бригадите на мира, милиция, лоялна на г-н Садр, и членове на иракската армия. На видеозаписи се вижда, че някои бойци използват тежки оръжия, включително гранатомети (РПГ).

Иран затвори границите си с Ирак в разгара на боевете.

Кувейт призова гражданите си незабавно да напуснат страната.

Медици съобщават за 15 застреляни привърженици на Садр и около 350 ранени протестиращи.

Говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че той е разтревожен от събитията и призова за "незабавни стъпки за деескалация на ситуацията".

А Мустафа ал-Кадми, временният министър-председател и съюзник на Садр, прекрати заседанията на кабинета и помоли влиятелния духовник да се намеси и да спре насилието.

Садр обяви публично гладна стачка, докато не се прекрати насилието.

Обявявайки оттеглянето си, Садр обвини за това отказа на съперничещите си шиитски лидери и партии да реформират иракската политическа система. През октомври кандидати, верни на Садр, спечелиха най-много места в иракския парламент, но той не успя да получи достатъчно места за съставяне на правителство. Оттогава той отказва да преговаря с подкрепяните от Иран шиитски групировки, което предизвика почти година на политическа нестабилност.

48-годишният Садр доминираше в иракския обществен и политически живот през последните две десетилетия. Неговата Армия на Мехди се превърна в една от най-мощните милиции, които се сражаваха с американските и съюзническите иракски правителствени сили след инвазията, свалила бившия владетел Саддам Хюсеин. По-късно той я преименува на Бригади на мира. Въпреки че Армията на Мехди е свързана с Иран, Садр напоследък се дистанцира от шиитския съсед на Ирак и се представя като националист, който иска да сложи край на влиянието на САЩ и Иран върху вътрешните работи на Ирак. Конкурентният шиитски политически блок "Координационната рамка", с който блокът на Садр е в конфликт, включва предимно подкрепяни от Иран партии.

Садр, една от най-разпознаваемите фигури в Ирак с черния си тюрбан, тъмните си очи и тежкото си телосложение, се застъпваше за обикновените иракчани, засегнати от високата безработица, непрекъснатите прекъсвания на електрозахранването и корупцията. Той е сред малцината, които могат бързо да мобилизират стотици хиляди поддръжници на улицата и да ги съберат отново. Стотици хора се настаниха пред парламента, след като два пъти - през юли и август - нахлуха в него в знак на протест срещу безизходицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

SoldierOfFortune

30.08 2022 в 11:34

За протести можеше да се говори до обяд на 29.08.2022 ,след това вече се превърна във война . Оттеглянето на Мухтада провокира поддръжниците му ,които в края на Юли щурмуваха Зелената зона и превзеха сградата на Парламента и се настаниха във и около нея на палатки ,да се насочат,щурмуват и превземат Президентския дворец . Това път провокира Силите за сигурност на Ирак ,по нареждане да прочисти Зелената зона от протестиращи с водни оръдия ,сълзотворни газови гранати ,което доведе до ескалиране на напрежението и беше открита стрелба с бойни патрони ,което доведе до смъртта на десетки протестиращи ( това ,че официално не твърди ,че има двама убити и десетки ранени ,не означава ,че към сегашния момент ранените не са вече мъртви ,тъй като нямаше как да бъдат откарани за лечение в болница ) . Стрелбата по протестиращите от своя страна ,провокира Мухтада да навлезе със своята Армия на свободата ( разполага с около 3млн въоръжени души ) . От момента на включването на Армията на свободата ,вече не може да се говори за протести и за ВОЙНА . Две армии водят бойни действия по между си . Армията на свободата и Силите за сигурност на Ирак ,ключително Иракските Спец. Части . С падането на нощта се засили използването на гранатомети,минихвъргачки ,Катюши и 50 мл метрови картечници . Посолства ,Дипломатиченски мисии ,Мисии на ООН търсят варианти за евакуация . Някой вече го сториха ,други ще го направят ,а за трети мже би е твърде късно …

2923

1

Cornucopia

30.08 2022 в 08:49

Мангали