15 денонощия арест. Русия призна за екстремистки карти, на които не са нанесени завоеванията ѝ

OFFNews 22 декември 2022 в 09:24 4709 3

Новата карта на Русия.

Снимка Telegram / АСАФОВ

Новата карта на Русия се появи на 30 септември.

15 денонощия арест за лица, които разпространяват и демонстрират публично карти, които „оспорват“ териториалната цялост на Русия приеха на първо четене депутатите от руската Дума.

Те утвърдиха два законопроекта, които са насочени към - както е написано в сайта на долната камара на парламента на Руската федерация - „усъвършенстване на законодателството в сферата на противодействието на екстремизма и защитата на териториалната цялост на Русия“. Към екстремистките материали ще бъдат отнасяни предназначени за разпространение и публично демонстриране картографски и други документи и изображения, оспорващи териториалната цялост на Русия.

С първия законопроект се променя чл. 1 от Федералния закон „За противодействието на екстремистката дейност“. Там към екстремистките материали се приравняват картите и сходните им документи.

В съответствие с тази поправка се изменя и санкционната част на Кодекса на административните правонарушения на РФ. За разпространение на такива карти, на които анексираните от Русия територии на Украйна са посочени като украински, гражданите са застрашени от глоба или от арест до 15 денонощия, а за юридическите лица глобата може да достигне 1 милион рубли.

На практика в ареста за 15 денонощия може да се озове всеки шофьор, който е заредил в джипиеса си международно призната карта, например на "Гармин", в която окупираните от Кремъл територии са част от Украйна. Както и всеки с хартиена карта в кабината, ако на нея не са отразени завоеванията на Москва в Украйна. Същата участ може да очаква и учителите, ако извадят в училище стара карта, на която международно признатите граници на Украйна не са преместени в съответствие с извършените анексии.

Още на 30 септември националистическите руски канали в социалните мрежи започната да разпространяват новата карта на Русия, която включва освен Крим, още ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

23.12 2022 в 09:44

Предполага се, че тези "нови" карти се актуализират и преиздават всеки ден с оглед ситуацията на фронта. Но така е - когато кипи безсмислена война, кипи и безсмислен труд.

2550

2

alfakentavur

22.12 2022 в 11:24

Не, това не е фашистко-нацистка държава. Изобщо. Никак даже. Хич въобще.

Евро-малоумника да коментира тук.

3190

1

Гроздан

22.12 2022 в 09:38

Тая кочина се закопава все по-дълбоко. Как па не приеха един закон, който да предполага по-добър живот. Терор и към собственото им население. Орки!