105-годишната секретарка на Гьобелс: Те бяха толкова добри (видео)

OFFNews 18 август 2016 в 11:10 21116 6

Йозеф Гьобелс със съпругата си Магда и Хитлер.

Те бяха толкова добри с мен. Това заявява по адрес на Йозеф Гьобелс и съпругата му Магда 105-годишната Брунхилде Помзел, която е била секретарка и машинописка на министъра на пропагандата на нацистка Германия.

На тази преклонна възраст жената сама отбелязва, че това е "едно от първите и последните й интервюта", пише "Индепендънт".

Брунхилде се усмихва, разказвайки колко елегантни са били мебелите и безгрижната атмосферата в приемната на министерството на пропагандата, в която тя стояла заедно с пет други секретарки и как ноктите на Гьобелс винаги са били изрядно подрязани.

"Винаги знаехме когато той идваше на работа, но обикновено не го виждахме докато не си тръгваше през една врата, която водеше директно в нашата стая. Тогава му задавахме въпросите, които имахме. Понякога децата му идваха да го посетят и те бяха толкова развълнувани да посетят работата на тати. Идваха с прекрасния еърдейл териер на семейството. Бяха много учтиви, кимаха ни и се ръкуваха с нас", разказва 105-годишната бивша секретарка.

Бившата секретарка на Гьобелс Брунхилде Помзел.

Преди година Брунхилде е загубила зрението си и обяснява, че изпитва облекчение от това, че дните й са преброени.

"В малкото време, което ми остава - и аз се надявам, че ще бъдат месеци, а не години - аз просто се надявам светът да не се обърне отново с главата надолу. Защото се случват ужасни събития или бъркам? Но аз съм свободна, никога не съм имала деца, за които да се притеснявам", добавя възрастната жена.

Но каква е причината тя да проговори точно сега, когато вероятно е последният човек от близкото обкръжение на нацисткия висш ешелон?

"Няма нищо общо с гузна съвест", категорична е Помзел.

Тя признава, че е била в основата на нацистката пропагандна машината, изпълнявайки задачите си за води статистика за загиналите германски войници, както и за увеличавашия се брой изнасилвания на германски от солдатите на Червената армия, но малко странно го описва като "просто друг вид работа".

Филмът за Брунхилде е сглобен от над 30 часа разговор с нея и съвсем наскоро бе представен на кинофестивала в Мюнхен.

"За мен е важно да разкажа това, което мисля, а след това да изгледам огледалния образ на филма. Така ще разбера всичко, което съм направила погрешно", казва тя, но веднага добявя, че не се е занимавала с друго освен да пише на машина в офиса на Гьобелс.

Често в края на живота, човек изпитва съмнения и чувство за вина, но при Помзел това не е така. При нея няма покаяние. Твърдо обяснява, че е мислила и действала така, както и повечето германци по време на управлението на Хитлер.

"Тези хора, които сега твърдят, че биха се противопоставили на нацистите - вярвам, че те си вярват наистина, но в действителност нямаше да го направят", категорична е Брунхилде. 

Според нея след възхода на нацистката партия "цялата страна сякаш бе под влиянието на някаква магия".

"Можех да отговоря на обвиненията, обяснявайки че не съм се интересувала от политика, но истината е, идеализмът на младостта може лесно да ви причини счупване на врата", казва бившата машинопистка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови