Комикс легендата Стан Лий одобри нацисткия Капитан Америка

ОFFNews 31 май 2016 в 18:51 8194 0

Стан Лий.

Наскоро едно решение на "Марвел" разбуни духовете в комикс средите - в първия брой на новата поредица за Капитан Америка бе разкрито, че супергероят всъщност е "спяща клетка" на пронацистката организация Хидра, срещу която се е борел във всички комикси досега.

В резултат на това авторът Ник Спенсър си навлече не само гнева на много хора, но и няколко смъртни заплахи от разстроени почитатели.

Поне един човек обаче със сигурност подкрепя дръзкото решение на студиото, и то не кой да е, ами самият Стан Лий, 93-годишната комикс легенда, създала десетки персонажи като Спайдър-Мен и Хълк.

"Това е адски добра идея. Не знам дали аз някога бих се сетил да го направя двоен агент, но това определено е любопитен завой. Подобно нещо кара човек да чете комикса, сигурно дори ще снимат филм по него. Не мога да ги обвинявам, според мен е шашаво, но е добра идея", каза той по време на MegaCon, цитиран от Comicbook.com.

Въпреки това много фенове не са съгласни с промяната и са започнали петиция, подписана от почти 10 000 души, в която се иска "Марвел" да прекрати развитието на сюжета в насоката на нацисткия Капитан Америка.

Според тях създателите на персонажа са били евреи и случващото се сега е обида към паметта им и първоначалната идея зад героя. Други обаче решиха, че това е просто трик, който да привлече внимание върху комикса и скоро всичко отново ще бъде наред.

"Това не е клонинг, не е самозванец, той не е под нечий умствен контрол, никой не контролира действията на Стив. Това наистина е Стив Роджърс, самият Капитан Америка", категоричен бе Спенсър, като добави, че не може да отговаря на всеки 9000 туита в секунда, които се появяват в социалната мрежа, но ако можел, щял да каже лично на всеки фен, че се възхищава на отдадеността му.

Стенли Мартин Лийбър, накратко Стан Лий е американски писател, редактор и публицист, носител на награда „Сатурн“ и номиниран за три награди „Хюго“, а от 2011 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Той е създател на едни от най-великите супергерои на "Марвел", сред които са Спайдър-Мен с художника Стив Дитко, Железният човек с художника Дон Хек, Фантастичната четворка, Хълк, Х-Мен и Отмъстителите, последните с художника Джак Кърби, както и много други супергерои и суперзлодеи.

Той е роден на 28 декември 1922 г. в Ню Йорк, в семейството на Силия и Джак Лийбър. Родителите му са евреи от румънски произход и живеят на "Уест Енд Авеню" в Манхатън. Стан има и един брат на име Лари. Баща му работи като шивач на поръчкови дрехи, но след Великата депресия получава все по-малко поръчки, което принуждава семейството да се премести на "Форт Вашингтон Авеню".

Лий учи в гимназията „Деуит Клинтън“ в Бронкс. В този период работи като печатар на некролози за Националния център по туберкулоза; разносвач на сандвичи; момче за всичко във фирма за производство на дрехи и разпоредител в театър на Бродуей. Завършва гимназията на шестнадесетгодишна възраст и се присъединява към Федералния театрален проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови