1000 евро глоба заради развято българско знаме в Босилеград

25 септември 2012 в 19:29 2130 2

Иван Николов. Снимкa: kicbos.org
Иван Николов. Снимкa: kicbos.org

Директорът на Културно-информационния център (КИЦ) на българите в Босилеград Иван Николов е осъден да плати глоби  от 112 000 динара (около 1 000 евро).

Едната присъда е заради това, че на 3 март 2011 г. Николов поставил на балкона на КИЦ българското знаме, а втората – заради премиера на книгата „Железният полк” на 7 ноември 2010 г., която не била заявена в полицейското управление на Босилеград.

Обвинението и присъдите са насочени срещу отбелязването на историческите дати от българската национална история като неделима част от националната и културна идентичност на всички българи, включително и на българите в Западните покрайнини, заявява Иван Николов.

Полицейското управление в Босилеград не за първи път злоупотребява с правомощията си, за да изпълнява политически поръчки на управляващите срещу българските организации в Сърбия, категорични са членовете на Културно-информационния център.

Този месец председателят на Демократичния съюз на българите в Босилеград Драголюб Иванчов беше осъден на глоба от 500 евро, защото не било издигнато знаме на Република Сърбия по време на церемонията при отбелязването на 91-та годишнина на Ньойския договор на 27 ноември 2010 г. пред паметника на Васил Левски в Босилеград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews