Раданова уволни шефовете на "Академика" заради скандала със Зимния дворец

Никой от тях не успял да обясни как така само за ремонта му са необходими 40.8 млн. лева

Ивайло Анев 21 август 2014 в 13:04 12023 13

Снимка Ивайло Анев

Служебния спортен министър Евгения Раданова.

Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова уволни цялото ръководство на "Академика 2011" заради скандала с ремонта на Зимния дворец. "Решението ми е да освободя Управителния съвет на "Академика 2011", защото считам, че не мога да продължа работа с тях", обяви Раданова днес.

Новото ръководство на "Академика 2011" е в състав Борис Тодоров (изпълнителен директор), Траян Христов (председател на съвета на директорите) и Мариана Велкова (член на съвета). Тодоров управляваше дружеството от създаването му през октомври 2011 г., а преди това беше директор на "Академика спорт".

Раданова свика специална пресконференция, за да обяви решението си. На нея тя обяви още, че ще даде скандалната поръчка на Агенцията за държавна финансова инспекция и ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров.

Скандалът избухна, след като се разбра, че на 18 август "Академика 2011" ЕАД - дружество с принципал Министерство на младежта и спорта - е взел решение за възлагане на поръчката на кандидата, предложил най-високата цена за изпълнение - Обединение "София спорт", в което влизат "Главболгарстрой" (ГБС) и  и проектантското бюро "Фор райс" ООД.

Така, ако изпълнението на решението не беше спряно, държавата щеше да плати само за ремонт предложената от Обединение "София спорт" цена - 40 744 982.70 лева. Сумата е приблизително половината от цената за построяването на "Арена Армеец", за която също имаше сериозни съмнения за силно завишени разходи. "Арена Армеец" има 12 000 места, а Зимният дворец - 2500. Въпреки че реконструкцията на Двореца предвижда и разширяването му, е трудно обяснимо как цената е 45% от парите, дадени за построяването на новата, много по-модерна и голяма "Арена Армеец".

За силно завишена цена говори и сравнение между намеренията за ремонт на Двореца и започналия строеж на напълно нова, ултрамодерна зала в далеч надхвърлящата българските стандарти и цени Великобритания. През април 2014 г. в град Кардиф започна строеж на ултрамодерна сграда с капацитет 3000 души (с 500 повече от местата в Двореца). Ice Arena Wels ще бъде съоръжение от световна класа може да побере дори събития от олимпийски ранг. В същото време цената за строежа й, а не за ремонт, е 16 милиона паунда.

Ice Arena Wels в Кардиф.

Обществената поръчка за Зимния дворец е пусната по времето на спортния министър Мариана Георгиева, близка до лидера на ДПС Лютви Местан. В обявлението за поръчката, публикувано на сайта на Агенцията за обществени поръчки на 16 април 2014 г. е записана прогнозна цена 40 833 333 лева.

"Тримата членове на Съвета на директорите на дружеството "Академика 2011" не успяха да обяснят как е формирана цената 40 милиона и 800 хиляди. Това означава, че е било произволно избрано. Никой не е в състояние да обясни как се появява тази цифра", заяви външният експерт Милена Гайдарска.

Според нея проблемите започват още с първоначално зададените ценови параметри. Гайдарска е категорична, че те не са пазарно ориентирани, а произволни.

Гайдарска е категорична, че Министерството на младежта и спорта трябва да прекрати процедурата поради допуснати съществени усложнения и неточности, доказани при одита. Ръководството на "Академика 2011" е било информирано за проблемите и от него са били изискани документи, свързани с проверката.

Въпреки всичко това обаче на сайта на "Академика 2011" на 18 август е публикувано решението за възлагане на поръчката, без ММС да е информирано за това.

"Наложително беше да се изчака определен период от време, преди дружеството да предприеме каквито и да било действия. За съжаление обаче, без Министерството да бъде алармирано, се появи съобщение в сайта на дружеството, че е ясно кой ще бъде изпълнител на проекта. Това не може да се случва, преди от „Академика 2011" да бъдат запознати с резултатите от одита", обяви Гайдарска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!