"Главболгарстрой" ремонтира Зимния дворец на цената на половин нова "Арена Армеец"

Ивайло Анев 20 август 2014 в 18:21 8895 15

Ремонтът на Зимния дворец ще струва половината от сумата, която е отишла за построяването на 4 пъти по-голямата зала "Арена Армеец".

"Главболгарстрой" (ГБС) най-вероятно ще извърши ремонта стана ясно при отварянето на ценовите оферти на петте кандидата вчера, съобщи "Капитал".

"София спорт", което е съставено от "Главболгарстрой" и проектантското бюро "Фор райс" ООД, даде най-висока ценова оценка за ремонта - 40 744 982.70 лв., но спечели най-много точки за техническото си предложение - 59.

Прогнозната стойност на организатора - държавната фирма "Академика 2011" АД беше 40 833 333 млн. лв.

Интересното в случая е, че Зимният дворец е с капацитет 2500 зрители и се очертава реконструкцията му да струва 45% от стойността за изграждането на чисто новата "Арена Армеец" за 12 хил. зрители.

Преди четири години за строежа на най-голямата българска зала бяха платени 90 млн. лв. В същото време се очаква ремонтът на Дворецът на културата и спорта във Варна за увеличаване на капацитета до 5000 зрителите да струва 6 млн. лв.

"Академика спорт" ("Станилов" ЕООД и "Вамос" ООД) и "Понсстройинженеринг" ЕАД бяха отстранени  заради пропуски в документацията и изпълнението на техническото задание.

Обединението "2014 Монолит" ("Монолит София" АД и "Пътища и мостове" ЕООД) предложи 37.990 млн. лв., а "Зимен дворец модернизация 2014" ("Планекс" ООД и "Иво Петров архитекти" ООД) - 38.990 млн. лв. Проектите им обаче бяха с ниски оценки.

Победителят ще извърши проектирането, строително-монтажните работи и строителния надзор. ГБС има доказан опит в строежа на подобни съоръжения, тъй като изгради "Арена Армеец", както и откритата преди няколко месеца "Арена Ботевград".

Реконструкцията на Зимния дворец беше първата заявена цел на министъра на спорта от кабинета "Орешарски" Мариана Георгиева и вероятно ще остане като изпълнение в наследство на новия редовен спортен министър.

Георгиева поде инициативата да се направи цялостен ремонт на построеното през 80-те години съоръжение заради домакинството на едно международно състезание по шорттрек през миналата зима, въпреки че конкретно за този случай беше необходимо само освежаване. Георгиева не се отказа от намерението си и обяви залата в Студентски град за опасна.

Бившият министър обясни, че цената на проекта е толкова висока заради стратегическото значение на Зимния дворец и обясни, че цената може да бъде по-ниска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!