CLасика: Когато машината на Челси се счупи в Монако през 2004 г. (видео)

Деян Спасов 17 февруари 2015 в 12:45 8335 2

Преди 11 години Челси гостува на френски отбор, отново със статута на фаворит, но резултатът в първия 1/2 финал в Монако изненадва всички.

Днес се подновяват двубоите от най-престижния клубен турнир Шампионската лига. Елиминационната фаза започва с 1/8-финалните двубои ПСЖ - Челси и Шахтьор Донецк - Байерн Мюнхен, с начален час 21:45.

Добре смазаната машина на Жозе Моуриньо влиза в двубоя като победител в Група "G" (където срещна Шалке 04, Спортинг и Марибор) и като едноличен лидер в Премиър Лийг със седем точки аванс на върха. Челси има само три загуби от началото на сезона - две във Висшата лига от Нюкасъл и Тотнъм и изненадващо поражение у дома от Брадфорд с 2-4 за купата на ФА.

ПСЖ от своя страна изпитва трудности да оглави класирането във Франция, въпреки звездната си селекция. Отборът на Лоран Блан вече започва да намира стила си, но докато го направи изгуби доста точки в привидно лесни мачове и неслучайно записа най-много равенства в Лига 1 - десет. В настоящия момент "парижани" са в серия от девет мача без загуба.

Картината през 2004 г. не е много различна. Току що закупеният от Роман Абрамович Челси гостува на Монако с имена в състава си от ранга на Клод Макелеле, Марсел Десаи, Джон Тери, Франк Лампард и Ернан Креспо, а Абрамович е заел мястото си е готов да аплодира от ложите. Отборът е под ръководството на Клаудио Раниери, последван от Жозе Моуриньо при първия престой на португалеца, а преодоляването на Монако изглежда задължително предвид амбициите, които "новият" Челси има.

       Руско-еврейският бизнесмен Роман Абрамович в първите му години като собственик на Челси


В Монако обаче също блестят играчи като капитана Людовик Жули, младите Жером Ротен, Патрис Евра, острието в предни позиции Дадо Пършо и бишвият нападател на Реал Мадрид Фернандо Мориентес.

 
                      Дадо Пършо                                                    Фернандо Мориентес 

Полуфиналът на 20 април на "Стад Луи II" започва отлично за изненадата дотук в турнира Монако и попадение в 17-ата минута с глава на голмайстора им Дадо Пършо извежда "монегаските" напред. Пет минути по-късно обаче Челси отвръща на удара чрез своя Ернан Креспо, който бележи отблизо за 1-1.

В 53-тата минута халфът на Монако Акис Зикос изпуска нервите си за момент и леко шляпва Клод Макелеле по тила. Опитният французин използва максимума от ситуацията и артистично пада на тревата. Резултатът е жълт картон за него, заради който пропуска реванша, и червен картон за Зикос - Монако остава с 10 души.

Челси обаче не взима мача в свои ръце, а напротив. В 78-мата минута Фернандо Мориентес вдига публиката на крака след безпощаден завършващ удар в наказателното поле и едноименния тим от града-държава започва да мечтае за финала. Шабани Нонда в 83-тата минута довършва "сините от Лондон", изпреварвайки Джон Тери и засичайки центриране от ляво за 3-1.

Монако печели с 3-1, а на реванша в Лондон от пасив 0-2 достига до героично 2-2 след попадения на Ибара и Мориентес. За Челси преди това вкарват Грьонкяер и Лампард. "Монегаските" се класират за исторически финал, докато Челси съсредочава амбициите си в Премиършип.

Порто, с наставник Жозе Моуриньо, побеждава Монако във финалния двубой на Шампионската лига сезон 03/04 с безапелационното 3-0. Френският отбор завършва на трето място на домашната сцена след хегемона Лион, среброто отива за ПСЖ.

Челси от своя страна се задоволява с второто място във Висшата лига, заради блестящото представяне на непобедимия Арсенал, който печели титлата без нито една загуба. Следващите два сезона обаче принадлежат на "сините", които стават шампиони две поредни години под ръководството на Жозе Моуриньо.

Жозе Моуриньо заедно с Ейдур Гудьонсен, Франк Лампард и Джон Тери след спечелването на титлата от 2005 г. 

Днес, отново с наставник Жозе Моуриньо, Челси гостува на амбициозен френски отбор. Предстои да разберем дали този път ще оправдае ролята на фаворит.





Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!