Борислав Димитров пред Nostrabet: Разединението на феновете на Ботев ни връща към мутренските времена

OFFNews 16 февруари 2024 в 09:45 493 0

Борислав Димитров

Снимка сайта Nostrabet.com.

Бившият играч на Ботев Пловдив и настоящ собственик на фубтолната школа Кронос Пловдив Борислав Димитров

Бившият играч на Ботев Пловдив и настоящ собственик на фубтолната школа Кронос Пловдив, Борислав Димитров, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той сподели очакванията си за пролетния полусезон и целите, които „канарчетата“ трябва да гонят, според него.

Димитров насочи вниманието към темата с разединението на феновете на пловдивчани, което е възможно да създава все по-големи проблеми в бъдеще, ако не бъде адресирано. Според него строителят на „Колежа“, Илиян Филипов и собственикът на Ботев, Антон Зингаревич, трябва да седнат на една маса, за изгладят различията си в името на Ботев.

- Здравейте, господин Димитров! Полусезонът в efbet Лига започва този уикенд. Оптимист ли сте за шансове на Ботев Пловдив за силно представяне през пролетта?

Много е важно отборът да съумее да се изолира от проблемите извън терена, свързани с феновете. Ако тези фактори бъдат загърбени, то Ботев има добър отбор, с отличен треньор, един от най-добрите чужди треньори, идвали у нас. Ако съумеят да го направят, то възходящата линия ще продължиЗа съжаление първите 7-8 мача от сезона обезсмислиха по-нататъшните надежди за предно класиране, но все мисля, че Ботев ще е сред силните тимове и през пролетта. Отново отварям скоба, че трябва да има абстрахиране от нещата извън терена.

- Краят на 2024-а година беше вдъхновяващ за „канарчетата“. Това ли е обликът, който ботевистите искат да виждат и намери ли се оптималният състав?

От контролите в Турция нямаше как да се разбере обликът, тъй като се играеше все с различен състав. Предполагам, че треньорът си е направил сметка. Той даде шанс на доста момчета от школата, което е похвално. Мисля, че има 13-14 играчи, около които се върти тимът. Важно е да се почне силно в първите кръгове. За мен основната цел трябва да е Купата на България. Всички усилия трябва да се хвърлят там, тъй като отпаднаха някои фаворити и при определени обстоятелства може да се стигне до нов финал.
Изпреварихте въпроса за Купата, където Ботев има и наглед удобен съперник, в лицето на втородивизионния Спартак Варна.

- Мечтае ли „жълто-черната“ част от Пловдив за нов финал в този турнир?

Както казах, с оглед на силния състав, с който разполага клубът, както и при едно добро стечение на обстоятелствата при жребия, спокойно Ботев може да стигне финал. Там вече всичко може да се случи и за това са показателни последните два финала, на които игра клубът.

- Говорехте в последните месеци за желанието да видите повече българи в състава. Очаквате ли силни игри от новопривлечения талантлив стрелец Георги Николов?

За един футболист е важно как ще се приспособи, как ще го приемат и как ще му тръгне. Нападатели с доста по-добри визитки са се проваляли, но и такива, към които е имало малко очаквания, са ставали любимци. За един нападател са важни головете. Ако продължи да бележи, всичко ще е в негова полза. В Ботев се играе по-трудно, отколкото в Хебър, няма го това спокойствие, така че трябва да се пребори с някои неща, да покаже характер и да бележи. Ако го прави, ще разбере какво е да играеш пред наистина екзалтирана публика.

- Има ли тимът шанс за влизане в топ 6, или смятате, че седмата позиция на този етап носи повече смисъл за клуба, с оглед на шанс за плейоф за Европа?

Зависи какво иска отборът. Ако има амбиция, то идеята ще е да се влезе в топ 6, за да се играе с най-силните тимове в първенството. Това би повлияло и на зрителския интерес. Едно е да играеш всяка седмица дерби, друго е да се състезаваш срещу по-непретенциозни тимове, борещи се да не изпаднат. Всеки мач срещу отбор от топ 6 ще е възможност да се види докъде си стигнал и какво трябва да се надгради през лятото, за да се бори Ботев през следващия сезон за нещо повече.

- В последните дни избухна един неприятен скандал, засягащ строителя на „Колежа“ Илиян Филипов. Как бихте коментирали събитията?

За мен най-абсурдното нещо е, че вместо този стадион, за който феновете се бориха години наред, да обедини всички, да се ходи с радост на мачове и да се подкрепя отбора, се стигна до едно такова разединение на два лагера. Ръководството на Ботев притеснява част от фенове, строителите притесняват другата част... За мен това е недопустимо и лошото е, че не виждам как скоро ще се стигне до обединение. Рано или късно това ще повлияе и на футболистите и няма как Ботев да върви напред по този начин.

- В чий интерес е това разцепление?

Аз не мога да си отговоря на този въпрос. Най-лошото е, че се връщаме към мутренските времена – едната страна бие феновете, друга бие фенове.. Всичко се случва в Пловдив, уж европейската столица на културата, на европейски стадион и да се допускат такива неща е недопустимо. Има много версии, а това води и до много обвинения. Нужно е феновете да се обединят и да поставят условия пред клуба и строиителите, които по този начин ще разберат, че не може да я карат по този начин. Аз съм учуден от това разединение, защото то поставя феновете в слаба позиция. Кой какво иска да владее от тази ситуация? Говори се за интереси покрай стадиона, но аз лично не мога да видя как от магазините около стадиона ще се вадят пари, които да задоволяват хората, които са замесени в цялото нещо. Може и да е на его основа. Стадионът, ако не е пълен, той е една тежест, защото има много разходи при него. При разединение и слаба посещаемост не виждам как ще се случи. Дано в името на клуба седнат на една маса Илиян Филипов и Антон Зингаревич, да се разберат и с общи усилия да изстрелят клуба до нивото на Лудогорец. Другият вариант е тези междуличностни боричкания да продължат и клубът да страда.

- Преди месеци изразихте недоволство от работата на оперативното ръководство в Ботев. Поддържате ли тези критики и сега и смятате ли, че нещо се е променило оттогава?

Всички са наясно, че Антон Зингаревич приема Ботев като бизнес проект, да се показват футболисти и след това да бъдат продавани. Ясно е, че който дава парите, той определя правилата. Ако самият той се вслуша в хора, които знаят за какво става въпрос, че все пак Ботев Пловдив е клуб с история и е имал най-силните си периоди с повече българи в състава, ако намери този баланс, за което има наченки, то ще бъде добре. Моето виждане е коренно различно, но аз съм един наблюдател. В България, който дава парите, той определя играта.

- Предстои Конгрес за избиране на президент на БФС и за момента няма много яснота сякаш кой ще е победител. Кого бихте искали Вие да видите начело?

На думи всеки обещава, точно както в изборите в политиката. Никой обаче не може да даде сигурност. Не мисля, че са нужни и сложни програми. Защо просто не се облегнем на опита на държавите около нас, които са направили прогрес в последните години? Да се върнем към корените на масовия спорт, на училищния спорт, на работа с юноши и деца. Това е процес, който ще трае поне 5-6 години, ако не и повече. Ако постоянно обаче се тупка топката, то България все ще го кара на някой друг добър резултат, но не и някаква реална визия. Аз не вярвам в близките 20 години България да се класира на голям форум, докато не се заработи последователно. Да се вкарат уредби за 5-6 българи във всеки състав, без чужденци във Втора лига, определени правила за млади играчи в Трета лига и прочие. Ако не се направи това, другото са празни приказки и борба за власт и пари. Трябва човек с визия и здрави нерви нерви, който е готов 4-5 години да живее с това нещо, за да може да отлепим леко от дъното постепенно.

Каква е ролята и на държавата в цялото нещо, тъй като все така изглежда, че спортът остава един от последните приоритети?

Всичко започва от масовия спорт – децата да се върнат по площадките, да играят баскетбол, футбол, волейбол. Виждаме държава като Сърбия, която е извън Европейския съюз, какво прави, камо ли Унгария и Румъния, които са изградили чудесни модерни съоръжения. 3-4 тима имат прилични бази, всичко останало е в окаяно състояние. Няколко общински тима са на ръба на колапса.
Държавата съвсем спокойно може да въведе няколко мерки, данъчни облекчения за някои клубове, да се пренасочват пари от бетинг компаниите обратно в спортните клубове. Телевизионните права са най-слабо платените в цяла Европа. В момента няма никакъв смисъл и от 16 отбора в А Група. Нека са 10, всеки да започне с бюджет от поне 2 милиона лева от ТВ права, още 1-2 милиона от държавата и бетинг сектора. Така ще се направи нормален бюджет за всеки клуб и всичко ще изглежда далеч по-подредено. В момента не мисля, че освен Лудогорец, ЦСКА, Ботев Пловдив и Черно море има друг отбор, който да знае, че има гарантиран бюджет за следващия месец. Не е нормално в А група да нямаш платена квартира или да крадеш кренвирши от магазините. 80% от нещата са пълна аматьорщина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!