Quantcast

Уволняват Камелия Лозанова заради спирането на европари

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2013 в 10:01 6835 17

Камелия Лозанова. Снимка: БГНЕС, архив
Камелия Лозанова. Снимка: БГНЕС, архив

 

Днес или най-късно утре изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова ще бъде освободена от длъжност, съобщи БНР.

Причината е системното недоверие от страна на Еврокомисията към работата на Лозанова. Има три писма, изпратени през последните две години от Брюксел, за пропуски в работата на директорката. Първото е до министрите Томислав Дончев и Тотю Младенов, второто е до вицепремиера Зинаида Златанова, а третото е изпратено тези дни лично до премиера Пламен Орешарски. В него има предупреждение, че ако не бъде направена кадрова промяна, може да се стигне до преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд.

Лозанова пое поста директор на Агенцията по заетостта по време на управлението на ГЕРБ. Не беше отстранена от длъжност от новото правителство, но беше назначен одит на Агенцията по заетостта от сегашния министър Хасан Адемов, резултатите от който още не са готови.

В Агенцията тече одит на Сметната палата и друг от Европейската комисия, която проверява изразходването на средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Вероятно утре Камелия Лозанова ще даде пресконференция, съобщава още БНР.

Както вчера OFFNews първи съобщи, ЕК е изпратила безпрецедентно остро писмо до премиера Пламен Орешарски.

В него се казва, че Европейската комисия ще замрази всички пари в новия програмен период, с които трябва да се разпорежда Агенцията по заетостта, ако шефката ù Камелия Лозанова не бъде уволнена. В сегашния програмен период (2007-2013 г.) Агенцията по заетостта управлява около 400 млн. евро. Парите са предназначени за справяне с безработицата и подобряване на пазара на труда.

Почти същата сума е предвидена и за следващия програмен период – 2014-2020 г.

Предвид значимия обхват на подкрепа от ЕСФ, Европейската комисия очаква адекватен институционален капацитет, безпристрастност и високо качество на операциите, реализирани от Агенцията по заетостта. В тази връзка моите служби два пъти изразиха сериозни притеснения за работата на Агенцията и нейния капацитет за реализиране на отговорностите ù в рамките на ЕСФ (с писма от 9 януари и 17 септември), се казва в писмото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2013 в 21:15

Големият проблем на България е че цялата висша държавна администрация е пълна с ДОКАЗАЛИ СЕ НЕКАДЪРНИЦИ, като тая Камелия Лозанова. За да започнат нещатата да се подобряват, трябва да се вдигнем всички и да прогоним тая СМРАД с камъни по главата от високите държавни постове.

27.11 2013 в 20:28

Ето такива мърши, като тоя смърдел /Камелия Лозанова/ провалят всички. За съжаление цялата висша държавна администрация е пълна с подобни НЕКАДЪРНИЦИ. Затова всички трябва да се вдигнем и да ги изгоним с камъни по главите.

19.11 2013 в 21:50

http://offnews.bg/index.php/215072/zashto-sindikatite-gi-nyama-na-protestite

Финансирани. 2 синдиката – КТ “Подкрепа” и КНСБ и 4 работодателски организации: АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП.Най-голям обем незащитими разходи има АИКБ. С цел развитие пазара на труда и борба със сивата икономика, работодателската организация е наела апартамент за офис от фирма, създадена малко преди това и вероятно точно с тази цел. Наемът е толкова висок, че изплаща цената на апартамента само за година и половина.
От социални помощи към осигуряване на заетост” показват, че едва 0,27% (800 човека) от участвалите са намерили трайна заетост и това е струвало на данъкоплатците 350 млн. лв. или по почти половин милион лева на зает. ТОВА СА ПАРИ КЪМ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, СИНДИКАТИТЕ, И РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СА ВЗЕЛИ ПОВЕЧЕ ОТ СИНДИКАТИТЕ И ТО НЕОСНОВАТЕЛНО.

19.11 2013 в 17:31

Не виждам смисъла да е пострадал кой знае колко. не само тези, но и предните трябва да си помислят какви са ги дробили.

19.11 2013 в 17:29

Уви, няма. Ще намести друг верен слуга, защо да си разваля мафиотската дослука.....

19.11 2013 в 14:28

Уви!

19.11 2013 в 12:59

Заради тази Свинка за пет месеца съм получил заплата и половина. Лошото е ,че пак ще я покрият ,а аз ще продължавам да си чакам заплатата. Кокалите на тази крадлива лоена торба трябва да изгният в затвора. ГЕРБерско изпръжнение !

19.11 2013 в 12:38

Грозно крадливо прасе!!!

19.11 2013 в 12:25

П.П. Десет месеца, не девет :-/

Статията с тези две неточности е манипулативна!

19.11 2013 в 11:56

О, ама то имало и лъжа в текста - през последните две години били изпратени три писма - това не е вярно. През последните девет месеца са изпртени тези писма.