Уволняват Камелия Лозанова заради спирането на европари

OFFNews 19 ноември 2013 в 10:01 7936 17

Камелия Лозанова. Снимка: БГНЕС, архив
Камелия Лозанова. Снимка: БГНЕС, архив

 

Днес или най-късно утре изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова ще бъде освободена от длъжност, съобщи БНР.

Причината е системното недоверие от страна на Еврокомисията към работата на Лозанова. Има три писма, изпратени през последните две години от Брюксел, за пропуски в работата на директорката. Първото е до министрите Томислав Дончев и Тотю Младенов, второто е до вицепремиера Зинаида Златанова, а третото е изпратено тези дни лично до премиера Пламен Орешарски. В него има предупреждение, че ако не бъде направена кадрова промяна, може да се стигне до преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд.

Лозанова пое поста директор на Агенцията по заетостта по време на управлението на ГЕРБ. Не беше отстранена от длъжност от новото правителство, но беше назначен одит на Агенцията по заетостта от сегашния министър Хасан Адемов, резултатите от който още не са готови.

В Агенцията тече одит на Сметната палата и друг от Европейската комисия, която проверява изразходването на средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Вероятно утре Камелия Лозанова ще даде пресконференция, съобщава още БНР.

Както вчера OFFNews първи съобщи, ЕК е изпратила безпрецедентно остро писмо до премиера Пламен Орешарски.

В него се казва, че Европейската комисия ще замрази всички пари в новия програмен период, с които трябва да се разпорежда Агенцията по заетостта, ако шефката ù Камелия Лозанова не бъде уволнена. В сегашния програмен период (2007-2013 г.) Агенцията по заетостта управлява около 400 млн. евро. Парите са предназначени за справяне с безработицата и подобряване на пазара на труда.

Почти същата сума е предвидена и за следващия програмен период – 2014-2020 г.

Предвид значимия обхват на подкрепа от ЕСФ, Европейската комисия очаква адекватен институционален капацитет, безпристрастност и високо качество на операциите, реализирани от Агенцията по заетостта. В тази връзка моите служби два пъти изразиха сериозни притеснения за работата на Агенцията и нейния капацитет за реализиране на отговорностите ù в рамките на ЕСФ (с писма от 9 януари и 17 септември), се казва в писмото.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Васил Терзиев пред OFFNews: Искам след мен да остане наследство, което не се разпада (видео)