ГЕРБ реагираха: Имаше критики от Брюксел, но не сме ги крили

Елица Мартинова 14 септември 2013 в 13:57 2884 0

Тотю Младенов Снимка: БГНЕС
Тотю Младенов Снимка: БГНЕС

 

Бившите министри от кабинета „Борисов” Тотю Младенов и Томислав Дончев изпратиха до медиите опровержение на твърдението, че Тотю Младенов цяла година е крил писмо от Брюксел, в което Европейската комисия сигнализира за злоупотребите на шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

Новината за критичното писмо дойде в четвъртък от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя получила информацията за писмото от ЕК след встъпването си в длъжност с въпрос как се решават констатираните проблеми. Златанова била изненадана от повдигнатия въпрос и обещала да се запознае с критиките на ЕК.

Предистория

Писмото е получено в социалното министерство  след разкритията през ноември миналата година, че депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова източва стотици хиляди от европрограми чрез фирма на майка си, а това става със съдействието на шефката на АЗ Камелия Лозанова.

Още в първите дни на декемрви OFFNews изпрати запитване до Министерството на труда и социалната политика с въпрос дали такова писмо наистина има. Оттам ни отговориха, че подобно писмо не е завеждано в деловодството.

Реакция

Днес бившите министри на ГЕРБ Тотю Младенов и Томислав Дончев решиха да отговорят на обвиненията чрез обръщение до медиите. Те признават за съществуването на такова писмо, но уточняват, че то е получено през януари 2013 г.

В позициите си двамата категорично отхвърлят версията, че умишлено са укривали забележките на Брюксел. Двамата изтъкват, че премиерът Борисов е бил в течение на всички препоръки и забележки на ЕК. Младенов и Дончев посочват още, че правителството винаги е реагирало своевременно и адекватно в отношенията си с Брюксел.

OFFNews препечатва пълния вид на съобщенията от Тотю Младенов и Томислав Дончев, без редакторска намеса. 

„По повод твърденията, изнесени в медиите, че като министър на труда и социалната политика съм укривал информация от премиера Бойко Борисов за получени писма от Европейската комисия, заявявам, че тези твърдения категорично не отговарят на истината. Не сме крили никаква информация от никого, напротив, реагирали сме веднага. През януари имаше писмо от ЕК. Разпоредих веднага да се организира среща с Филип Хат, началник на отдел „България, Румъния и Малта" в главна дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване" към Европейската комисия, за да обсъдим информацията. Такава среща проведохме през февруари. В последствие имаше одит от ЕК, който не установи нарушения и даде добри оценки за работата на Агенцията по заетостта. Освен това Сметната палата също направи одит на обществените поръчки на Агенцията по заетостта и не откри пропуски. Подчертавам, че Агенцията по заетостта, при Камелия Лозанова като директор, драстично подобри своята работа и затова ние не само няма да загубим средства, но напротив – средствата вече са усвоени за сегашния програмен период. Това означава една отлична работа, специално за програмите по заетостта. Самият Филип Хат, който е писал писмото, при едно от посещенията си в Агенцията по заетостта, през месец май тази година, заяви, че Агенцията е укрепила капацитета си и работи добре”, пише бившият социален министър Младенов.

„Укривал съм информация за получено писмо от Европейската комисия? – Пълни глупости. Запознавал съм всички институции по компетентност, със всяко писмо от ЕК, касаещо оперативните програми. За конкретният сигнал бях запознат от публикации в пресата, няколко седмици преди да пристигне писмото от Европейската комисия. Когато видях сигналите възложих на дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС (АФКОС)” в МВР заедно с управляващия орган към Оперативна програма ,,Човешки ресурси‘‘ да направи проверка по случая. Проверката вече течеше, когато получихме писмото от ЕК. По – късно е бил изготвен доклад, но не съм запознат какъв е резултатът от проверката, тъй като вече не бях министър”, гласи отговорът на Томислав Дончев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови