Брюксел до Орешарски: Спираме 400 млн. евро, ако не уволните шефката на Агенция по заетостта

Владимир Йончев 18 ноември 2013 в 17:16 101398 82

Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС
Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС

Безпрецедентно остро писмо написа Европейската комисия до премиера Пламен Орешарски.

В него се казва, че Европейската комисия ще замрази всички пари в новия програмен период, с които трябва да се разпорежда Агенцията по заетостта, ако шефката ù Камелия Лозанова не бъде уволнена.

В сегашния програмен период (2007-2013 г.) Агенцията по заетостта управлява около 400 млн. евро. Парите са предназначени за справяне с безработицата и подобряване на пазара на труда.

Почти същата сума е предвидена и за следващия програмен период - 2014-2020 г.

Писмото е изпратено от Брюксел на 28 октомври. Получател е министър-председателят Пламен Орешарски. Копия са изпратени на вицепремиера Зинаида Златанова, която отговаря за еврофондовете и до социалния министър Хасан Адемов. Писмото е подписано от Koos Rishelle, генерален директор на ГД "Трудов заетост, социални въпроси и приобщаване".

Ришел напомня, че Брюксел вече е изпратил 2 остри писма за злоупотребите в Агенцията по заетостта:

Предвид значимия обхват на подкрепа от ЕСФ, Европейската комисия очаква адекватен институционален капацитет, безпристрастност и високо качество на операциите, реализирани от Агенцията по заетостта. В тази връзка моите служби два пъти изразиха сериозни притеснения за работата на Агенцията и нейния капацитет за реализиране на отговорностите ù в рамките на ЕСФ (с писма от 9 януари и 17 септември).

Скандалът с критото още от януари писмо избухна през септември. Тогава вицепремиерът Зинаида Златанова обяви, че социалният министър 9 месеца е крил гневното писмо на Брюксел за злоупотребите на Камелия Лозанова.

Няколко дни по-късно Брюксел изпрати второ гневно писмо. В него се обясняваше, че ръководството на Агенцията е некомпетентно и на дипломатичен език се искаше оставката на Камелия Лозанова.

Въпреки острия тон обаче уволнение не последва.

Затова вероятно третото писмо е с безпрецедентен тон, особено към един министър-председател. В него в прав текст се казва, че Агенцията по заетостта изпълнява политически поръчки с дадените ù от Европа пари за справяне с безработицата и че парите не отиват за когото са предназначени - безработни граждани и работодатели.

Нашите притеснения се основават на продължаващи жалби, които получаваме директно от български граждани, както и по време на срещите с бенефициенти на място. Жалбите разкриват недостатъци в управлението на Агенцията по заетостта по отношение на основните целеви групи - безработни граждани и работодатели. Също така сме запознати с медийните публикации, разкриващи възможна политическа намеса при управлението на някои операции от страна на Агенцията.

Въпреки двете писма българското правителство не е направило нищо, за да отстрани проблемите.

"Агенцията по заетостта дава непрекъснато поводи за опасения в своята безпристрастност. Настоящото ù ръководство представлява сериозен риск за правилното изпълнение и репутация на Европейския социален фонд (ЕСФ) пред българските граждани", пише Коос Ришел на Орешарски.

И понеже европейците вече два пъти са се опарили от оглушките на българското правителство, Ришел преминава към заплахи:

Едно от предварителните условия за бъдещите оперативни програми в период 2014-2020 г. е наличие на модернизирани институции на пазара на труда. Модерната служба по заетостта е НЕПОЛИТИЗИРАНА институция, натъртва Ришел и добавя, че ЕК ще има предвид неизпълнението на това условие.

Но тъй като Брюксел явно се съмнява в способността на българската държава да разбере смисъла на тези отвлечени понятия, следва директна заплата за спиране на 400 млн. евро:

"Неизпълнението на това предварително условие може да забави сериозно одобряването от ЕК на новата българска оперативна програма и в най-лошия случай да доведе до прекратяване на финансирането от страна на ЕСФ за операциите на Агенцията по заетостта. Имайки предвид, че понастоящем ЕСФ е основният финансов инструмент в подкрепа на политиките на пазара на труда в България, подобно закъснение неминуемо ще струва скъпо на българската икономика и ще бъде във вреда на всички."

Финалът на писмото е категорично искане за оставката на Камелия Лозанова:

Вярвам, че ще можете да разгледате съществуващите проблеми, свързани с Агенцията по заетостта и ще предприемете съответни стъпки за осигуряването на безпристрастно управление.

Коя е Камелия Лозанова?

Най-естественият въпрос, който изниква, е коя е тази шармантна дама Камелия Лозанова, която е успяла да предизвика такъв невиждан досега гняв у Брюксел, а две правителства я пазят на поста, рискувайки не само имиджа си, но и стотици милиона европари.

Лозанова е най-близкият човек на бившия социален министър Тотю Младенов. Негов съратник от времето, когато беше кмет на Враца. Докарана в София, тя побърза да се засели в блока на министъра, за да подчертае близостта си до него.

Бедите на Лозанова започнаха заради сътрудничеството й с Вяра Петрова - депутатка от ГЕРБ, прочула се с усвоените 700 хиляди лева чрез фирма на възрастната си майка.

Публикациите на  бургаския сайт "Флагман" и на OFFNews за схемата за източване на евросредства предизвикаха парламентарна комисия за разследване на случая Вяра Петрова.

На заседанието Камелия Лозанова се опита да скрие информация от депутатите, обяснявайки, че Вяра Петрова няма фирма. Депутатите от БСП обаче извадиха документи за фирмата на майка й.

След заседанието Вяра Петрова тичаше по коридорите, за да се скрие от журналистическите въпроси.

Чак ми стана неудобно да ги слушам и да им задавам въпроси, каза няколко дни по-късно в интервю за OFFNews червеното острие Мая Манолова.

След разследването на OFFNews Вяра Петрова подаде оставка като депутатка, а ГЕРБ обясни това като нов морал в политиката.

Случаят "Вяра Петрова" обаче изобщо не е единственият проблемен в Агенцията по заетостта. Поради изтъкнатата от Брюксел некомпетентност на Камелия Лозанова, са забатачени десетки проекти, а страната ни има риск да загуби голям процент от средствата.

С новата власт

Защо ГЕРБ са държали на власт Камелия Лозанова и защо Тотю Младенов е крил писмото от Брюксел някак си можем да си обясним. Защо обаче новата власт в лицето на премиера Орешарски и социалния министър Хасан Адемов рискува критики от Брюксел и загуба на евросредства? Не се ли очакваше от новата власт да изгони поне най-скандалните назначения на ГЕРБ, особено когато Европейската комисия настоява за това?

Ще ги изгони, ако може.

Камелия Лозанова има още един покровител, по-силен от ГЕРБ. Освен близка приятелка на организационния секретар Андрей Върбанов, дясна ръка на лидера Константин Тренчев, тя е квотата на КТ "Подкрепа" в този кабинет и уволнението ù означава разваляне на партньорството между синдиката и правителството.

През ръководените от нея програми минават около 400 млн. евро. Част от тях отиват към свързани с "Подкрепа" фирми и организации. Други милиони пък съвсем директно се вливат в синдикатите. Лозанова е синдикалната квота на златното кранче. 

Още при предишното писмо правителството направи плах опит да я уволни. "Подкрепа" скръцна със зъби и опитът не мина.

В петък, когато писмото от Брюксел стана публична тайна, "Подкрепа" излезе с остра декларация, в която намекна за национална стачка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!