Отвличат старец, за да сключи насила договор за скъп телефон

Владимир Йончев, Юлиан Христов 18 април 2014 в 13:00 22207 17

Виваком Елин Пелин

Снимка Economic.bg, 2013 г.

Офисът в Елин Пелин, в който измамниците са завели 81-годишния старец.

На 18 март 81-годишният Любен Минев отива да си купи зеленчуци на Женския пазар. Спира се край циганките, които продават цигари без бандерол. Без ясна причина изведнъж се заформя голяма врява, циганките го наобикалят и започват да крещят около него.

Изневиделица се появяват трима млади мъже. Любен и досега се колебае дали са цигани - били сравнително мургави, но пък много добре облечени и добре говорещи.

Тримата мъже го изтръгват от лапите на циганките. Обясняват му, че никога не трябва да си купува цигари от тях - били мухлясали и освен това кой знае какво има в тях вместо тютюн.

Любен е на 81 години, много висок и много слаб. Няколкото килограма зеленчуци, които е купил, са го превили. Тримата спасители от циганките му предлагат още един благороден жест - да му помогнат с торбите. Докато още се уточняват любезно, офертата прераства в нова, още по-любезна - да го закарат до вкъщи, защото на възрастните трябва да се помага.

Докато Любен отказва предложението и обяснява, че живее съвсем наблизо, стигат до колата и набутват възрастният и тежащ 50-ина килограма човек в нея.

В първата минута Минев обяснява къде живее, но още на втория светофар разбира, че не пътуват към дома му. Опитва се да отвори вратата и да излезе, но тя е заключена, а човекът до него дърпа ръката му.

Телефонът на един от похитителите звъни. След разговора той казва на двамата си другари: "В Елин Пелин са пуснали телефони на промоция". Това е единственото изречение, което си разменят по пътя.

Скоро колата с Любен Минев и похитителите му излиза от София и се озовава в Елин Пелин.

Иначе - лошо!

Спират пред офиса на Виваком. Двама от мъжете слизат и влизат в него. Любен остава заключен на задната седалка, заедно със шофьора.

След няколко минути двамата се връщат и му казват:

- Влизаме вътре и ще кажеш: "Искам телефон за подарък." Иначе - лошо.

81-годишният старец, влиза заедно с двама от похитителите в офиса на Виваком и излиза от него с договор за телефон Samsung Galaxy 4 за 1238 лева.

Случката излиза наяве чак 5 дни по-късно. Виваком спира телефона на дъщерята на Минев Мария Кирова, който се води на името на баща й.

Първоначалното известие е за неплатени сметки. Случвало се е и друг път да забравя, разказва Мария. Тя платила сметката, изпратена й на СМС малко по-рано, но телефонът пак не бил включен. След ден и половина справки - било събота и неделя, се оказало, че телефонът е спрян за превишен лимит - още 203 лева над сметката, която платила само преди ден. Виваком обаче отказали подробности, защото Кирова не се води титуляр на сметката.

Мария отишла при баща си, за да му каже, че утре отиват във Виваком да се разправят и едва тогава - на 23 март той разказал какво се е случило.

Веднага отидохме в Трето районно, което отговаря за територията на пазара, разказва Кирова. Почакахме доста в коридора, след което от една врата излезе един униформен полицай. Не се представи, не ни прие - стоеше на прага, а ние в кородора, не си направи труда дори да ни изслуша докрай. Каза, че това не е работа на Трето районно - да се оплачем в Елин Пелин. Питах го за Трето районно отвличането не е ли престъпление.Отговори, че случаят е търговска измаме и затвори вратата. Дори не успях да подам жалба, разказва Кирова.

В Елин Пелин са далеч по-любезни и взимат присърце случая. Следовател Стоянова дълго и внимателно разпитва възрастния Любен, за да сглоби обърканите му спомени откъде е минал автомобила. След това нарежда да се изземат записите от охранителните камери по маршрута, за да се установи поне номерът на автомобила. Изисква и запис от Виваком за случилото се в офиса.

Офисът в Елин Пелин

Има 2 версии какво се е случило в офиса на Виваком в Елин Пелин.

На дъщеря си Любен Минев разказва, че поне 4 пъти е дал знак на служителката в офиса, че сделката се извършва против волята му.

Твърди, че първо се навел към нея й казал: "Момиче, нали разбираш, че това става против волята ми", после отказал да подпише договора. Казал: "Забравил съм си очилата, няма да подписвам нещо, което не мога да прочета". В това време похитителят казал: "Хайде подписвай, че нали ти казах - иначе лошо!", а служителката само се усмихнала. След това подала кутията с телефона на похитителя, а когато Минев попитал: "За мен няма ли копие от договора", тя отговорила: "На теб не ти се полага!".

От разказа на баща си Мария Кирова прави извод за зловеща схема - че служител на Виваком е в комбина с похитители на възрастни хора и търси съдействието на OFFNews.

Редакцията на OFFNews е впечатлена от реакцията на Виваком. Веднага след нашето обаждане мобилният оператор започва повторна проверка на случая, въпреки че вече е назначена една.

Досега нямахме сигнал за отвличане - в жалбата се казваше, че човекът се е качил доброволно в колата. Нямаше и намек, че Любен Минев е заподозрял служителката в съучастие, каза Албена Мирошникова от пресцентъра на Виваком.

От записите разказът на възрастния човек за станалото в офиса в Елин Пелин изобщо не се потвърждава. Той се държи приятелски с мъжете, които влизат в офиса с него, не се опитва да подскаже на служителката, че има нещо нередно. А накрая тя пъха договора и кутия с телефона в торбичка и ги подава лично на Любен Минев, разказа Албена Мирошникова.

Тя е категорична, че за съучастие на служителката в схема за измама, а още повече за отвличане, изобщо не може да се говори.

Нали разбирате какво би означавало това за нас! Ние сме най-заинтересувани да извършим най-строгите възможни проверки, но след като ги направихме, нямаме никакво основание да обвиним момичето, каза пиарът на Виваком.

Баща ми е на 81 години. Не мога да гарантирам доколко е добра паметта му. Не изключвам и възможността пред мен да е пресилил историята, за да не му се карам, каза дъщерята Мария Кирова.

Виваком отказва да предостави записа от офиса (а и в действителност няма право да го направи), защото по случая тече следствие.

Следовател Стоянова от РПУ Елин Пелин каза пред OFFNews, че записът вече е при нея, но още не е анализиран и не може да го коментира.

Развръзката

В официален отговор до OFFNews Виваком съобщи, че замразява договора на Любен Минев и той няма да плаща телефона и натрупаните от него сметки до изясняване на случая.

Това е ужасна схема за измама и най-потърпевши от нея са мобилните оператори. Нали разбирате, че няма да си позволим да искаме 1238 лева от 81-годишен човек, който очевидно е измамен. Тези пари ще останат за сметка на фирмата, на наш гръб се трупат и неприятните емоции на клиентите. Затова ние сме най-заинтересувани и ще направим всичко възможно за разкриването на измамниците, каза Албена Мирошникова от Виваком.

Тя дори поиска съдействие от OFFNews, за да се свърже отново с Мария Кирова, за да уточнят подробности около партидата на Минев, на чието име се води и друг телефон, както и заедно да анализират кое от разказа на възрастния й баща е достоверно и кое е плод на отслабналата му памет.

Реакцията на полицията в София обаче не е толкова похвална.

OFFNews се свърза със СДВР, за да попита откога отвличането на възрастен човек не се счита за престъпление. Получихме отговор от името на директора на Трето районно. В него се обяснява, че Мария Кирова не е сигнализирала за отвличане. В Трето РУП тя дошла с баща си, където обяснила, че баща й се качил на автомобил с две непознати лица в района на Женския пазар, но не уточнила, че това е станало насила или по принуда. Според разказа й тримата пътували до мястото, където е сключен договорът, след което възрастният мъж предал на непознатите устройството, а те после го върнали. За столичните полицаи нямало основания да смятат, че мъжът е бил отвлечен, а основното деяние било извършено в Елин Пелин. За това и полицаят, който изслушал Мария, й дал съвет да се обърне към полицията там. Полицията квалифицира случая като измама, която е довършена в района на Елин Пелин.

Това чиновническо оправдание донякъде обяснява защо похитителите до този момент не са заловени, не е установена дори самоличността им.

Въпреки че столичната полиция разполага с възможност да прегледа десетки камери, за да установи движението на похитителите и вероятно е единствената в страната, която може да обработи богатите технически данни, които Виваком би могъл да предостави, случаят е запокитен в РПУ Елин Пелин и квалифициран като дребна измама.

ОТ РПУ Елин Пелин коментираха, че за пръв път се сблъскват с подобен случай.

В същото време в медиите и в социалните мрежи валят сигнали, че тези измами са се превърнали в бизнес. Не само с Виваком, а с всички мобилни оператори. И не само в Елин Пелин, а навсякъде. Но докато тези сигнали се изслушват на прага и се препращат в девета глуха с чиновнически обяснения, явно този измамен бизнес ще процъфтява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Предизборно със Светльо Витков