Окончателно: "Софийски солисти" с по-високи заплати от 1 март

Александра Маркарян 13 март 2014 в 10:49 8094 0

Софийски солисти

Снимка ОКИ "Красно село"

Музикантите от "Софийски солисти" и диригентът им проф. Пламен Джуров

Заплатите на музикантите от камерен ансамбъл "Софийски солисти" и струнен квартет "Димов" се увеличават със задна дата от 1 март.

Това реши днес Столичният общински съвет.

Докладът, предложен от зам.-кмета Тодор Чобанов, бе гласуван единодушно, с 44 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се".

Решението предвижда брутните заплати на музикантите да се увеличат средно със 125 лева.

Ежемесечно общината ще отпуска допълнително по 2215 лева към бюджета на Културния дом "Красно село" за по-високи заплати на солистите. От тях 1875 лева са за заплати, 250 са за пенсионно осигуряване и 90 лева са за здравно осигуряване.

За двама от музикантите в квартета (другите двама са част и от "Софийски солисти") се отпускат допълнително месечно 250 лева за заплати, 33 лева за пенсионни осигуровки и 12 лева за здравни вноски.

Решението на СОС бе предшествано от протестни акции на "Софийски солисти" заради крайно ниските им заплати. Основните им заплати са 505 до 515 лева. След приспадането на данъците и осигуровките и прибавянето на парите за стаж 14-те солисти заплатите започват от 390 лева (толкова, например, получава лауреат от конкурс, който обаче няма стаж).

Заради безрезултатните си опити през последните години да преговарят за неувеличаваните от десетилетие заплати с директора на Културния дом "Красно село" Стефан Стефанов и с общината музикантите обявиха, че ще свирят на концерта си за 3 март, облечени в светлоотразителни жилетки. По този начин те оприличиха себе си на чистачите, с които работодателят им - общината - ги е приравнил по заплати. Решението им да излязат със светлоотразителни жилетки на сцената на Военния клуб предизвика скандалното решение на клуба да забрани на музикантите да облекат жилетките и така, в крайна сметка, провали концерта им.

Освен увеличението от общината планират промяна на модела на финансиране на солистите. Ансамбълът, чиито концерти досега са напълно безплатни, ще може да реализира приходи от продажба на билети.

"Вече сме в конкретни преговори за цикъл концерти срещу билети в зала "България", които подготвяме, така че да създадем допълнителни възможности за "Софийски солисти" да реализира приходи и оттам да увеличава възнагражденията на творците", каза Чобанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови