Костов: Не митниците, а одитор от САЩ или ЕС трябва да направи ревизията в "Лукойл"

Владимир Йончев Последна промяна на 04 юни 2015 в 11:17 20530 122

Не Агенция "Митници", а независим одитор от САЩ или ЕС трябва да направи ревизия в "Лукойл".

Това обясни бившият премиер Иван Костов на запитване на OFFNews за проверката, която започна в нефтената компания след публикуването на анализа на ръководената от него Лаборатория за управление на рискове относно цените на горивата в България. В него Костов доказва, че "Лукойл" изкуствено завишава цените на суровините, които внася от Русия. Така надува цените на бензина и дизела у нас, пести корпоративен данък и изнася капитали в Русия.

Според Костов "Лукойл" има възможности да блокира действията на българските власти, а доказателство за това е 3-месечната липса на отговор на официалните власти на сигналите за злоупотреби, които Лабораторията за управление на рискове, които тя подаде до институциите, още преди да ги публикува.

Въпреки съмненията си, че истината ще бъде разкрита, Костов подробно описва какво би следвало да направи одитът, ако целта му е да нея.

Ето и пълния му отговор на запитването на OFFNews относно ревизията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД от Агенция Митници:

1. Ревизията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД следва да бъде извършена от независима, с голям международен авторитет, одиторска фирма от САЩ или ЕС. Основанията за това са:

a. огромните интереси и съответно - съмнения за нанесени щети;

b. възможностите на Лукойл да блокира действията на българските власти;

c. липсата на подкрепа за ревизията от страна на НАП и Министерството на финансите;

d. „интуицията“ на финансовия министър Вл. Горанов, който изрази свое предварително съмнение във "хипотетичните твърдения" на доклада на ЛУР на НБУ;

e. 3-месечната липса на отговор на нашия сигнал от официалните български власти.

2. Посочените аргументи пораждат сериозни съмнения, че истината за разликата между борсовите цени на суровия петрол сорт Урал и цените в договорите за доставка на Рафинерията с „LITASCO GROUP“, ще бъде разкрита.

3. Има контролен пункт, през който задължително трябва да премине всяка проверка или ревизия на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Тя може да бъде проведена в България, противно на твърденията на финансовия министър. Ако търси истината одитът трябва да извърши следното:

a. Рафинерията да предостави или проверяващите да създадат Регистър на всички договори за доставка на суров петрол, който да съдържа: датата; внесеното количество; използваният за преизчисляване на стойността на доставката курс на щатския долар спрямо лева; единичната цена на доставеният суров петрол сорт Урал; данъчната облагаема стойност на всяка доставка; начисленият ДДС за периода 2006-2014;

b. Сумата на количествата на внесения суров петрол следва да съвпада с официално отчетените от статистиката количества внесен суров петрол за всяка година между 2006-2014;

c. Сумата на начисления ДДС следва да съответства на внесения за всяка година между 2006-2014;

d. Използваният за преизчисляване валутен курс да съответства на обявения от БНБ;

e. Единичната цена на внесения суров петрол да бъде съпоставена с борсовата цена на суровия петрол сорт Урал към съответната дата в договора.

4. Ако не отговори на поставените по-горе въпроси, всяка ревизия или проверка няма да съответства на европейския стандарт и не би могла да защити публичния интерес.

5. Резултатите от ревизията по т. 3 следва да бъдат обявени публично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2015 в 15:10

Ти "излишно се занимаваш с моите простотии" вече цяла седмица. Тогава за пръв път каза, че повече няма да се занимаваш.

Ама докато аз пиша за кеф, ти - по работа и немаш избор.

Но това ти заклинание, както и другите за ДС не променят нещата. Аз те громя с факти, а ти ми плачеш с лозУнги, сменяш IP адресите и идваш да плякаш минуси.

Все едно ще ми накривиш капата ;)

Как е радан, доволен ли е от заплатата и кифтетата? Как е на вкус Жозеф от-Дол-у?

11.06 2015 в 15:04

№ 120-аз пък твърдя,че ти лъжеш и манипулираш "природонаселението" точно по сценарея на ДС!Дори нямаш акъл да си отвориш поне един линк,който доказва моята правота!Който има желание да знае истината я намира сам.Излишно е да се занимавам повече с твоите простотии...

11.06 2015 в 14:19

"не Реформаторите бетонират мафиота бОрисов във властта ,а ошашавените гласоподаватели,които на избори гласуват за него"

Не знам, не знам. Аз помня предизборно как раданкъневци се кълнеха, че няма да има управление с Борисов и с Гоце.

Ама като замириса на пачки и се продадоха много набързо.

Даже му гласуваха на Боцко 16 милиарда заем.

Редом до Радан Къневския заем, орешарския милиард стои като джобните пари на любовницата на Лукарски ;)

ПП. още не си опровергало нито една "лъжа".

11.06 2015 в 13:55

№118 -червен папагал!Върви да оправяш бсп,че докато драскаш тука лъжите си за Костов бсп-то май е на път съвсем да се разпадне...А Лукойл стана монополист/мафия/при кОбургота и особено при бОрисов...така,че няма смисъл да повтаряш едни и същи лъжи ,истината е очевидна-не Реформаторите бетонират мафиота бОрисов във властта ,а ошашавените гласоподаватели,които на избори гласуват за него...Всеки народ си заслужава управниците!

11.06 2015 в 13:25

ПП В момента, реформаторският блок с участието на ДСБ бетонира Боце за още поне четири петилетки. За което можем да благодарим и на децата на Костов, които участват в процеса в парламента и в кабинета.

11.06 2015 в 13:22

"Няма смисъл от този спор.!"

Разбира се, че няма, костовашките тролове не можете да спорите с аргументи.

Вие пеете лозунги и мантри от две десетилетия.

А мафията защо е на власт вече ти казах -- вашият Костов я узакони, без да й вземе ограбеното през 90-тте, с които пари тя си купи държавата.

Пак от Костов, за жълти стотинки.

Така е на Балканите.

11.06 2015 в 13:20

№ 115 -пълни простотии са твоите "писания"!С простотиите си ти разкаля целия форум!Няма смисъл от този спор.!А същността на проблема е Лукойл и мафиотското управление на бОйко бОрисов,който отхвърля всяка добра идея в управлението!Все пак ще видим ,какво ще покаже ревизията!

11.06 2015 в 13:12

Проблемът е, че няма вселена, в която инфлацията за периода на Костовото управление да е ниска, доходите да се увеличават, а икономиката да работи.

Между Костов и Виденов има две разлики:

- Костов изпълни нарежданията на МВФ за отказ от самостоятелна монетарна политика, което хич не беше глупава идея като се има предвид, че в Бг качествени икономисти, които да могат да провеждат такава няма.

- Костов изпълни приватизационния план на Виденов и разпродаде държавата на забогателите през 90-тте комунистически мафиоти, прийом, който БСП отказа на Виденов.

Оттам насетне разликите са козметични. Примерно, за разлика от Филип Димитров и Виденов, Костов се нагруха с подкупи.

Можем условно да наречем периода му край на първия преход и начало на комисионния капитализъм ;)

11.06 2015 в 12:55

Отварят се глупако.Току що проверих.Проблемът е в твоята глава!

11.06 2015 в 12:43

"тъпите клевети на ДС!!!"

Все още чакаме поне едно опровержение за "лъжите".

ПП. "Линковете" не ти се отварят, самоплюско.