Костов: Не митниците, а одитор от САЩ или ЕС трябва да направи ревизията в "Лукойл"

Владимир Йончев 04 юни 2015 в 11:17 21831 122

Не Агенция "Митници", а независим одитор от САЩ или ЕС трябва да направи ревизия в "Лукойл".

Това обясни бившият премиер Иван Костов на запитване на OFFNews за проверката, която започна в нефтената компания след публикуването на анализа на ръководената от него Лаборатория за управление на рискове относно цените на горивата в България. В него Костов доказва, че "Лукойл" изкуствено завишава цените на суровините, които внася от Русия. Така надува цените на бензина и дизела у нас, пести корпоративен данък и изнася капитали в Русия.

Според Костов "Лукойл" има възможности да блокира действията на българските власти, а доказателство за това е 3-месечната липса на отговор на официалните власти на сигналите за злоупотреби, които Лабораторията за управление на рискове, които тя подаде до институциите, още преди да ги публикува.

Въпреки съмненията си, че истината ще бъде разкрита, Костов подробно описва какво би следвало да направи одитът, ако целта му е да нея.

Ето и пълния му отговор на запитването на OFFNews относно ревизията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД от Агенция Митници:

1. Ревизията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД следва да бъде извършена от независима, с голям международен авторитет, одиторска фирма от САЩ или ЕС. Основанията за това са:

a. огромните интереси и съответно - съмнения за нанесени щети;

b. възможностите на Лукойл да блокира действията на българските власти;

c. липсата на подкрепа за ревизията от страна на НАП и Министерството на финансите;

d. „интуицията“ на финансовия министър Вл. Горанов, който изрази свое предварително съмнение във "хипотетичните твърдения" на доклада на ЛУР на НБУ;

e. 3-месечната липса на отговор на нашия сигнал от официалните български власти.

2. Посочените аргументи пораждат сериозни съмнения, че истината за разликата между борсовите цени на суровия петрол сорт Урал и цените в договорите за доставка на Рафинерията с „LITASCO GROUP“, ще бъде разкрита.

3. Има контролен пункт, през който задължително трябва да премине всяка проверка или ревизия на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Тя може да бъде проведена в България, противно на твърденията на финансовия министър. Ако търси истината одитът трябва да извърши следното:

a. Рафинерията да предостави или проверяващите да създадат Регистър на всички договори за доставка на суров петрол, който да съдържа: датата; внесеното количество; използваният за преизчисляване на стойността на доставката курс на щатския долар спрямо лева; единичната цена на доставеният суров петрол сорт Урал; данъчната облагаема стойност на всяка доставка; начисленият ДДС за периода 2006-2014;

b. Сумата на количествата на внесения суров петрол следва да съвпада с официално отчетените от статистиката количества внесен суров петрол за всяка година между 2006-2014;

c. Сумата на начисления ДДС следва да съответства на внесения за всяка година между 2006-2014;

d. Използваният за преизчисляване валутен курс да съответства на обявения от БНБ;

e. Единичната цена на внесения суров петрол да бъде съпоставена с борсовата цена на суровия петрол сорт Урал към съответната дата в договора.

4. Ако не отговори на поставените по-горе въпроси, всяка ревизия или проверка няма да съответства на европейския стандарт и не би могла да защити публичния интерес.

5. Резултатите от ревизията по т. 3 следва да бъдат обявени публично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!