Депутатка от ГЕРБ точи европари през фирма на майка си (Видео)

Нели Чолашка 28 ноември 2012 в 17:07 9276 10

Вяра Петрова Снимка: Globusnews.bg
Вяра Петрова Снимка: Globusnews.bg

 

 

Депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова е източила стотици хиляди от европрограми, предназначени за безработни.

Това стана ясно на парламентарната комисия, която разследва герберката за корупция.

Майката на депутатката - Нели Димитрова Симова - е усвоила най-скандалните пари, от които започна да се разплита схемата. Нейната фирма Център за професионално обучение "Насърчаване на заетостта" е получил 250 000 лева, за да обучи персонала на Курортен комплекс "Елените".

По документи камериерките и чистачките на комплекса дълго време са слушали лекции по 8 часа на ден и това се е случило точно в разгара на сезона.

Първоначалната ни информация бе, че източването е станало чрез фирма на съпруга на депутатката, която се казва "Шанс за работа". Проверките обаче показаха, че това е ставало с фирмата на майката, каза депутатката от БСП Мая Манолова.

Социалистите подадоха сигнала за корупция след серия публикации на "Бесове" и OFFNews. Днес парламентарната комисия за борба с корупцията изслушва депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова и шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Заседанието беше закрито за медии.

Вяра Петрова и Камелия Лозанова отказаха коментари на излизане от залата. 

Мая Манолова разказа, че те първоначално са отричали връзки на Петрова с фирмата, която е точила пари по европрограми, но после Петрова не отрекла, че сдружение "Насърчаване на заетостта" е на майка ù.

По данни, открити от БСП на сайта на Агенцията по заетостта, сдружението е получила над 400 хил. лв. за обучението в "Елените" и други фирми по схема "Адаптивност", по програма "Развитие на човешките ресурси" - 100 хил. лв., по "Първа работа" - 18.6 хил. лв. и за образователна интеграция на деца от етническите малцинства - 180 хил. лв. Общо сдружението е получило над 700 хил. лв.

На въпрос на OFFNews към Агенцията по заетостта по Закона за достъп до обществената информация кога и от коя фирма е бил обучаван персонала на "Елените", оттам отговориха, че "курортен комплекс  "Елените" не участва като работодател по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". ("Адаптивност" е схема по тази програма).

Председателят на комисията за корупция Яне Янев обяви, че случаят ще бъде предаден на комисията за конфликт на интереси, която трябва да се произнесе до 14 дни.

От БСП очакват с интерес реакцията на социалния министър Тотю Младенов по скандала.

 

Мая Манолова - БСП:

 

 

Яне Янев - РЗС:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!