Да откраднеш бизнес: Адвокати и охранители превзеха електроцентрала пред очите на МВР

Юлиан Христов 26 октомври 2018 в 12:52 18915 0

Да откраднеш бизнес: Адвокати и охранители 'превзеха' електроцентрала пред очите на МВР

Ако за някого е необяснимо защо статистиката показва срив на чуждестранните инвестиции у нас с повече от 71 процента само за осем месеца, може би трябва да припомним историята с "гнилите ябълки" и технологията за кражба на бизнеси пред превързаните очи на Темида. Неспособността на държавата да гарантира сигурност за предприемачите и в частност - чуждестранните инвеститори, е тенденция, която е обхванала всички нива на изпълнителната и съдебната власт и е успешно "работещ" механизъм за влошаване на инвестиционния климат в страната.

Само преди седмица - на 19 октомври, в твърдишкото село Оризари това е било демонстрирано "на терен". Тогава пред погледите на униформени полицаи представители на частна фирма, придружавани от адвокати и охранители, нарушават съдебно решение като буквално превземат частен имот, разрушават част от оградата му и отправят заплахи за саморазправа. Въпреки своевременно подадения сигнал за незаконните действия, полицаите не предприемат нищо за пресичането им.

Показателно - реакция от властите е имало едва след като потърпевшите - фирмата наемател на имота, подала сигнал до министъра на вътрешните работи Младен Маринов и Областната дирекция на МВР в Сливен. Няколко дни по-късно прокуратурата е започнала проверка по случая.

Засегнатите от случая - "Българско индустриално общество - Био Амрита" ЕАД, са наематели на въпросния имот - фотоволтаична централа в с. Оризари, община Твърдица. Те обаче не могат да влязат във владение и да използват мощностите на електроцентралата, защото предходният наемател - "Финикал" ООД, отказва да я напусне. 

Сагата започва още през 2012 година, когато двама предприемачи - Гуо Хайронг от Китай и германецът Хелмут Панитц, сключват споразумение за създаване на две компании, които трябва да построят и стопанисват две фотоволтаични централи. И в двете новосъздадени фирми, едната от които е "Сиус" ООД - собственик на централата в Оризари, мажоритарният пакет от 90% се държи от китаеца Хайронг, а останалият дял е на съдружника му от Германия. 

През 2013 година отношенията на двамата се влошават и германецът предприема серия от действия в ущърб на партньора си. Едно от тези неща е отдаването на фотоволтаичната централа в Оризари под наем. Съдружникът Панитц, като управител на "Сиус" и без съгласието на мажоритарния собственик, преотстъпва имота на Христо Ангелов - едноличен собственик на "Финикал" ООД, но в същото време и пълномощник на Панитц и в двете проектни компании, създадени след съдружието на му с Хайронг през 2012 г.

По този начин, свързаната с германеца фирма "Финикал", се настанява в имота без да плаща наем и продава електроенергия, което продължава да прави и след изтичането на тригодишния договор. Въпреки многократните покани от страна на "Сиус" самонастанилата се фирма да напусне имота, тя продължава да печели на гърба на реалния собственик на централата.

В края на 2017 г. - една година след изтичането на договора, на свой ред Гуо Хайронг като мажоритарен собственик на "Сиус" и притежаваната от нея фотоволтаична централа, подписва нов договор за наем. Очакванията на новия наемател "Българско индустриално общество - Био Амрита" ЕАД са, че старият ползвател на имота ще го напусне.

Нищо такова обаче не се случва.

След жалба на новите наематели Районният съд в Сливен образува дело и разпорежда дружеството да бъде въведено в имота. Има издаден изпълнителен лист, а действията по разпореждането на съда са извършени от държавен съдебен изпълнител и с участието на полицаи от Районното управление в Твърдица. 

Собственикът на фирмата Антоанина Благоева разказа пред OFFNews, че след извършените дейности по въвода, тя е връчила ключовете на имота на охранители, които я придружавали. След като си тръгнала обаче, представители на пловдивска адвокатска кантора, която представлява "Финикал" ООД (междувременно фирмата е прехвърлена на Винфрид Фишер от Германия), придружавани от охранители и немскоговорящ мъж, се появили и започнали демонтаж на части от оградата на имота.

"Междувременно са отправяни заплахи към поставените от мен охранители", твърди Благоева. Всичко това се разиграло пред очите на полицаи, които не предприели никакви действия, за да спрат нахлуването в имота. "Присъстващите полицаи са отказали на ангажирания от мен адвокат да окажат съдействие за прекратяване на тези действия и да отстранят самонастанилата се фирма в имота, въпреки че в полицията моментално е подаден сигнал за това", разказва собственикът на фирмата. 

В същото време основанията на ответната страна да се настаняват в имота са претенции от над 4 млн. лв., които отстраненият понастоящем като управител от "Сиус" германец Хелмут Панитц има към фирмата чрез друго дружество - "Сън Велю" ООД, регистрирано в Австрия, а към момента - обявено в процедура на несъстоятелност. Именно въпросните задължения, за които германецът претендира, са основание новонастанилата се фирма да не плаща наем. От "Финикал", макар че формално вече нямат никаква връзка с германеца (освен вероятно новопоявилият се германски собственик, бел. ред.), смятат че парите за наема трябва да бъдат прихванати от въпросните 4 млн. лв. и за това не смята за необходимо да плаща рентата.

Случаят е само част от една по-голяма сага със схема за кражба на бизнес, за който прокуратурата веднъж си е затворила очите и за която OFFNews подготвя поредица от материали. Държавното обвинение е спряло разследване по сигнал за кражба на друга фотоволтаична централа, като по този начин поставя в риск вложените повече от 2 млн. лв. чуждестранни инвестиции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови