Студентите от чужбина се върнаха да поискат оставка (обзор)

OFFNews Последна промяна на 26 декември 2013 в 14:34 30357 57

Близо 3000 души се събраха на протест в София. Снимка: Асен Генов
Коледен протест срещу правителството - 26 декември 2013 година. Снимка: Асен Генов

Много градове в страната се вдигнаха на общонационален протест срещу правителството.

Инициативата за него бе на българите от чужбина, които първи се организираха под надслова "Прибираме се за оставка!" 

Само на протеста в София се събраха няколко хиляди души - студенти и българи, работещи в чужбина.

Шествието се изви от храма "Св. Александър Невски" по "Раковска" и жълтите павета до Художествената галерия.

Когато митингът дойде до парламента, студентите се наредеха до плътната метална ограда и започнаха да я ритат в такта на барабаните.

В този момент някой хвърли запален вестник зад кордона полицаи. Докато вестникът догаряше на най-долното стъпало на Народното събрание, дойде още много полиция, скрита зад парламента. Полицаите излязоха пред заграженията.

Момче и момиче бяха задържани от полицията. Служители на МВР накараха момичето да покажа какво носи в чантата си. Двамата младежи бяха качени в полицейска патрулка.

По-късно от МВР заявиха пред OFFNews, че от днешния протест няма арестувани.

Кордонът полиция остана пред загражденията и методично избутваше оредяащите вече протестиращи към паметника на Цар Освободител. Студентите отговориха със зрелищна, заря, изстреляна откъм задната част на паметника. 

Хронология на портеста:

18.17 часа - Полицията започна да освобождава площада пред парламента. Обстановката е спокойна и хората бавно се разотиват.  

17.36 часа - Протестиращите направиха заря, която беше посрещната с викове "Оставка".

17.28 часа - Младеж поиска от полицай да се легитимира. Той отказа да го направи, като обясни, че е длъжен да се легитимира, когато поиска личната карта на лицето. Това провокира протестиращите да освиркат полицията и да викат: "Долу МВР".

17.12 часа - Полицията изтласква протестиращите. Хора питат: "Защо е това?", други скандират: "Убийци!". Пред вратата на парламента беше хвърлена димка. Полицията отведе момче и момиче. Протестиращи викат: "Как не ви е срам"! и "Един ден ще се обърнат нещата".

17.09 часа - Полицаи минаха пред загражденията, за да не позволят на студентите да ритат по оградата. 

17.06 часа - Студентите се наредиха пред огражденията при парламента ида ги ритат. На място дойдоха допълнителни полицейски сили. Сградата на парламента е оградена с метални заграждения, зад които има засилено полицейско присъствие. Чрез мегафон представители на „ранобудните” студенти и българи, върнали се от чужбина изказват позицията си за политическата обстановка в страната. Чуват се скандирания „Оставка”, развяват българското знаме.

16.45 часа - Протестиращите блокираха движението на кръстовището пред Софийския университет. Полицейското присъствие пред Народното събрание е засилено, а протестното шествие се насочва към централния вход на парламента. 

16.32 часа, София - Има засилено полицейско присъствие. Районът около парламента е отцепен, въпреки че днес няма депутати в него. Шествието продължава мирно и достигна сградата на Народната библиотека. Сред протеста се виждат "Да спрем да плащаме на мафиотската държава".

16.24 часа, София - Шествието стигна до храм-паметника "Св. Ал. Невски". Начело на шествието се движи жълт автомобил, на който са се качили част от протестиращите. Очаква се студентските преподаватели да излязат с декларация в подкрепа на студентите. 

Шествието заобиколи храма и се насочи към кръстовището на ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски".

15.56 часа, София - Шествието се отправи към сградата на парламента. Към протестиращите се присъединиха университетски преподаватели. Да подкрепят протеста дойдоха и проф. Георги Близнашки - бивш депутат от БСП и бивш Конституционен съдия, историкът Михаил Неделчев, музикантът Васко Кръпката.

 

15.46, София - Повече от 3000 души се събраха в пространството около БНБ и сградата на Министерски съвет. Много от хората са българи, които жевят в чужбина и са дошли да поискат оставката на премиера Пламен Орешарски. Пред Министерски съвет има опънати транспаратни. На един от тях е изписано "Прибрахме се за оставка". Това е надслвовът на митига. Следва думата "Оставка" на няколко езика. Хората са донесли знамена, от държавите от които идват. "Народе, протестираш или умираш сам избираш", гласи друг плакат. Очаква се шествието да тръгне към парламента.

15. 24, Благоевград -  Около десет души се събраха пред сградата на Областна управа-Благоевград, съобщава "Фокус". Протестът мина спокойно, към него се включиха и студенти от ЮЗУ „Неофит Рислки”. Протестиращите поискаха за пореден път оставка на правителството на Пламен Орешарски. По думите им, преминаващите благоевградчани също ги подкрепят, но се притесняват за своите работни места и се страхуват да застанат редом до тях. Полицейски служители следят за спазване на общественият ред.

15.11 часа, Варна - Стотина варненци се включиха в националния протест с искане оставката на правителството. Протестното шествие тръгна от площада пред сградата на общината и преминава по улиците на града, съобщи БНР. Протестиращите скандират "Оставка" и носят национални знамена и плакати с надпис "Оставка", "Кабинетът Орешарски – марионетно правителство, продало България". Участниците в шествието са предимно млади хора. Те казаха, че не са се отказали, защото протестът не е срещу конкретен политик, а за морал в политиката. 

Надяваме се, че това ще се случи, че правителството ще подаде оставка и на следващите избори ще могат да бъдат избрани хора, които истински да защитят името на България и да направят така, че ние да останем и да работим тук, иначе ще се превърнем в емигранти, коментираха пред БНР протестиращи. 

15.03 часа, София - Шествието се присъедини към протеста на българите от чужбина. Пред БНР студентът от Кеймбридж Момчил Найденов каза, че най-добрият изход за страната е незабавна оставка на правителството. "След оставката трябва да дойде правителство, което да е справедливо и да се вслушва в исканията на народа. Има такива политици", коментира студентът. 

14.54 часа, Пловдив - Около 200 протестиращи се събраха в Пловдив. Те се включиха в в шествие по главната улица на Града под тепетата. Шествието премина със скандиране „Оставка”, „Ние сме студенти, нас не ни е страх” и „Червени боклуци”. Освен студенти и българи, работещи в чужбина, в протестното шествие се включиха и местни жители.


14.47 часа, София - Протестиращите блокираха движението на „Орлов мост” и се насочват към сградата Българска народна банка. По данни на "Фокус" броят на протестиращит е около 300 души. Хората носят знамена, свирят на свирки, бият на барабани и скандират „Оставка”. Има плакати с надписи: „Опорни точки, ненавиждам: превратаджии, мерзавци”, „Партийните дотации - за иновации, не за машинации”. Част от протестиращите носят жълти жилетки, на които с черен маркер е написано - „Антиконфликт”. В района има засилено полицейско присъствие. По бул. „Цариградско шосе” се движат коли на градския транспорт, които обръщат на „Орлов мост” и отиват обратно по посока хотел „Плиска”.

14.30, София - Протестиращи започнаха да се събират на Орлов мост в София. 

14.27 часа, Бургас - Около 50 души се събраха пред Часовника на протест срещу правителството, съобщава "Фокус". Протестиращите искат незабавна оставка на кабинета „Орешарски” и промяна в Изборния кодекс. Някои носят коледни шапки и метли с надписи „Оставка”. Развяват се български знамена, надуват свирки. Много от протестиращите са млади хора, които са се върнали за празниците. Всеки момент, протестиращите ще тръгнат на шествие по ул „Богориди”.

14.10 часа, Варна - Студенти излязоха по улиците на Варна в подкрепа на протеста срещу правителството. По-рано днес подкрепата си към протетса обявиха и студентите от Велико Търново и Благоевград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.12 2013 в 11:12

интересно колко красиви и скъпи плакати
от къде пари в бедни студенти за толкова скъпи плакати ?

29.12 2013 в 16:37

гледам тука, че се чудят вече червеногъзите ква опорна точка да намерят
малко били
бъдни вечер било
за боко и цвъки били
не можели да се прибират вкъщи от протести
хем малко били хем много пречели
абе немат угодия... айде пиленца колкото пари са ви дали да спамите тука - все за антибиотици да ги харчите

29.12 2013 в 16:34

до KOREKTOR20:32 26 дек 201332
Луд умора няма. Ама ДЕМОПЕДЕРАСЧЕТАТА хем луди, хем каталясаха и никой не ги еб.... , абе не ги шурка.

миличко какво са те юрнали по почивните дни да работиш бе? айде леко да не се спънеш

28.12 2013 в 19:34

Хе-хе!
Голям майтап стана пак!
Тъпият пиян шоп, "студент", хипстър недоклатен пак си показа рогцата! Къде бяхте, когато Данков ви клатеше, когато Боко каза "Ало, Танов", когато Цвъки си купи шестия апартамент, а?
Сус, ваш'та мамица хипстърска!

27.12 2013 в 17:15

Олелеее! Лоши новини за червеногъзите! Щом и проводените към терминал 2 протестират - май мандата няма да бъде изкаран. Защото, напук на кумънизите, отвън нещата се виждат още по ясно... :D

27.12 2013 в 15:18

Мръсните комундели искат дори да свалят цената на тока. Червените боклуци искат да бръкнат в джоба на чуждите колонизатори. Да репресират ЧЕЗките бандити. Безобразие! Лустрация! Оставка! Боза по 5 стотинки!

27.12 2013 в 12:20

След 23 години и 7 години в ЕС , ритането на ограждения - по скоро да се вдигне шум, е най- малкото нещо и безобидно, което може да се направи ..::))
На фона на МАФ.ЯТА, червената , на фона на милиар.ерите на БКП, на банковiте обири и грабежа на парите на хората, на потомственото налагане на чорапога.ници на власт , на мон.ки, чер.пи и тим.джии, на герг.вци и мандж.ковци, бан.вци,гоц.та и гоце.ци и сие пасм.на,на фона на виден.вите години , бер.вите и лукан.вите , на фона на ДС- турч.тата на власт или лумп.ните с втренчените погледи, на фона на пеевск.те и други генералски изтърсаци, на маслар.ва-невинната , на фона на невинната червена МАФ.Я и руск.те агенти-ограбващи България , на купуването на гласове и муц.ните на ДС- на власт и т.н.., и т.н...
На този ФОН, на тези загубени години , благодарение на червената МАФ.Я, която и СЕГА е на власт , ..
едно ритане на ограждения , които пазят народните любимци, едно хвърляне на една - две- факли и споменаване майките им по улициците, е толкова БЕЗОБИДНО занимание , факт, явление, че ...наистина няма по- търпелив народ , от българския ..
Другарии, трябва да сте доволни , защото по света е имало и революции,срещу самозабравили се тирани и типове ..;)) Да сте благодарни ,все пак ,че още не вие постигнала съдбата на ЛУИ 16 или Чарлз 1-ви, по време на НЯКОИ революции..:))
Правете си курбан, че толкова сте се самозабравили , че ..,.не ви чакат спокойни месеци ..Когато за 3-4 месеца правиш милион и си жена на ПЕС-согл.вец, в комбина с един крими - хАхогер и толкова пари на куп НЕ са виждали през целия си живот 99,999999% от социалните ви гласоподаватели и отгоре на това се правиш на социално загрижен , тогава , тогава ...НЕ смееш да се появиш по софийските улици ::)), защото задните части ви били много скъпи ::)))
Вашето е напред другари - сами ще си го направите..Интересно ще бъде ::))

27.12 2013 в 12:19

След 23 години и 7 години в ЕС , ритането на ограждения - по скоро да се вдигне шум, е най- малкото нещо и безобидно, което може да се направи ..::))
На фона на МАФ.ЯТА, червената , на фона на милиар.ерите на БКП, на банковiте обири и грабежа на парите на хората, на потомственото налагане на чорапога.ници на власт , на мон.ки, чер.пи и тим.джии, на герг.вци и мандж.ковци, бан.вци,гоц.та и гоце.ци и сие пасм.на,на фона на виден.вите години , бер.вите и лукан.вите , на фона на ДС- турч.тата на власт или лумп.ните с втренчените погледи, на фона на пеевск.те и други генералски изтърсаци, на маслар.ва-невинната , на фона на невинната червена МАФ.Я и руск.те агенти-ограбващи България , на купуването на гласове и муц.ните на ДС- на власт и т.н.., и т.н...
На този ФОН, на тези загубени години , благодарение на червената МАФ.Я, която и СЕГА е на власт , ..
едно ритане на ограждения , които пазят народните любимци, едно хвърляне на една - две- факли и споменаване майките им по улициците, е толкова БЕЗОБИДНО занимание , факт, явление, че ...наистина няма по- търпелив народ , от българския ..
Другарии, трябва да сте доволни , защото по света е имало и революции,срещу самозабравили се тирани и типове ..;)) Да сте благодарни ,все пак ,че още не вие постигнала съдбата на ЛУИ 16 или Чарлз 1-ви, по време на НЯКОИ революции..:))
Правете си курбан, че толкова сте се самозабравили , че ..,.не ви чакат спокойни месеци ..Когато за 3-4 месеца правиш милион и си жена на ПЕС-согл.вец, в комбина с един крими - хАхогер и толкова пари на куп НЕ са виждали през целия си живот 99,999999% от социалните ви гласоподаватели и отгоре на това се правиш на социално загрижен , тогава , тогава ...НЕ смееш да се появиш по софийските улици ::)), защото задните части ви били много скъпи ::)))
Вашето е напред другари - сами ще си го направите..Интересно ще бъде ::))

27.12 2013 в 11:17

Вярно е, че луд умора няма, само се поти! Хората празнуват светъл християнски празник, хайде малко да спрем с тази политика.

27.12 2013 в 09:22

Пълен АБСУРД.

След 25 години ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ некви 23 броя раноблудни ОРКИ щели да свалят комунизЪма. Баш ВОЖДА им Тиквочев бил обаче бивш член на БКП, бивш агент БУДА на ДС, бивш взводен командир от Народната Милиция, бивш майор от пожарната, доктор, бивш кмет, генерал, експремиер, мутра.

ПЪЛЕН абсурд.