Протестиращите стигнаха до Техническия и УНСС (снимки)

OFFNews 05 ноември 2013 в 18:51 6500 37

Поредният протест срещу правителството на Пламен Орешарски започна в центъра на София в 18,30 ч., а два часа и половина по-късно, част от него се пренесе пред сградите на Техническия университет и УНСС в Студентскки град.

В началото на протеста част от студентите, окупирали СУ и стотици демонстранти блокираха кръстовището пред Ректората, а след това и Орлов мост. Протестиращите започнаха да се събират малко преди 18,30 ч. и двайсетина минути по-късно вече бяха повече от 300. Те скандират "Мафия", "Оставка" и "Избори".

Двама от лидерите на Ранобудните студенти говориха за кратко от стълбите на Ректората, призовавайки за по-голяма гражданска активност. Със скандирания "Всеки ден ще е така до оставката" шествието тръгна към Орлов мост.

Студенти носят корици на класически нови български произведения. Студенти носят корици на класически нови български произведения.

Минавайки покрай Паметника на Съветската армия, протестиращите започнаха да викат "Паметник за срам". В 19,00 часа шествието затвори Орлов мост. Хората скандират "Свобода".

В 19,15 ч. протестиращите тръгнаха към Народното събрание. Скандиранията са "Кой?", "Искаме морал" и "Окупация".

Артистите от "Алма алтер".

Пред Университета артисти от студентския театър изнесоха малък концерт. Пред Народното събрание демонстрантите скандираха "Вие сте позор - оставка и позор". Пред парламента дойде и шествието, което по традиция тръгва от Министерски съвет.

Двете шествие се събират пред парламента. Снимка: Константин Павлов Двете шествие се събират пред парламента. Снимка: Константин Павлов

Малко преди 20,00 часа всичко започна отначало с поредната разходка към Софийския университет. Петнайсетина минути по-късно една част от протестиращите се разотидоха, а останалите тръгнаха към църквата "Св. Неделя", където в 20,30 ч. започва акцията "Свещ за човечност". Събирането е насочено против надигащата се ксенофобия в България.

Трийсетина протестиращи поеха в обратна посока - с метрото те се придвижиха до Техническия университет, в който също има частична окупация, за да поздравят студентите, които се намират в сградата. Малко по-късно демонстрантите отскочиха и до УНСС, където се видяха със студентите, в окупираната от тях аудитория. Пред УНСС дойде и полиция, но тя не се намеси.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!