Служителите на затворите посрещнаха министър Иванов с викове "оставка" (снимки)

Симона Костадинова 01 септември 2014 в 15:32 1954 4

Служителите в местата за лишаване от свобода протестираха над 3 часа пред Министерство на правосъдието (МП) в София.

Демонстрацията бе организирана от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) и на нея участваха около 500 души. Основното искане на работниците бе те да продължат да могат да карат по 24-часови смени и изравняване на заплатите със служителите в системата на МВР. 

Освен това те обясниха, че материалната база и финансирането е под всякаква критика: "Това, което сте виждали по филмите, е много далеч от истината у нас", обясниха служителите.

Демонстрантите си припомниха и мотото на протестите им от преди 2 години, което гласеше: "Европа и за нас".

"Исканията ни са едни и същи от 5 години насам. От 5 години отговорът е: за вас няма пари, вие не сте в бюджета. Проблемите ни са до болка познати на медиите и обществото, на което служим. Нека 2015 да е годината на служителите от затворите", обясни председателят на ССЗБ Иван Петров.

Протестът бе подкрепен и от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Зам.-председателят на федерацията Валентин Попов обясни пред събралите се, че "проблемите ни са общи като характер и произход" и за това е там.

След около 2 часа протест представителните на служителите в затворите бяха поканени на среща с министъра на правосъдието Христо Иванов. Разговорите продължиха около час.

"Не приемаме отговори с "ако" и "ще". Подкрепа синдикат на служителите в МВР. Поканени сме от вицепремиера и министър на правосъдието, ще говорим с него, но решението ще бъде ваше", каза председателя на ССЗБ преди да се качи при министъра.

Разговорите продължиха около час, а след тях представителите и Иванов бяха стигнали до съгласието, че "има проблем и той не е от вчера".

Двете страни се договориха през следващите дни да се проведат срещи с директорите на затворите, с които да се говори за смените и да се режи къде ще е добре да се въведе 8-часова, къде 12-часова и къде 24-часова смяна. Очаква се представители на ССЗБ и министърът на правосъдието да се срещнат отново в понеделник.

Министърът изрази мнение, че е крайно време на служителите в затворите да бъде обърнато внимание. Той обясни, че днес министерството е внесло в МС проект за отпускане на 8 млн. лева за издръжка на затворите.

Иванов каза още, че вече има гласуван закон, в който заплатите на служителите в затворите се изравняват с тези в МВР. Той допълни, че ще заложи пари за практическото осъществяване на това в проектобюджета на новото правителство, но дали ще го приемат " зависи само и единствено от тях".

Представителите на синдиката обясниха, че са благодарни на министъра за усилията и знаят, че все пак няма как проблемите им да бъдат окончателно решени от него, защото той е част от служебен кабинет, който няма пълни правомощия.

"Заедно начертаваме път за трайно решение на проблемите ни. Очакваме предложения и обосновка от работни групи", обясниха от ССЗБ.

Министърът излезе при протестиращите пред сградата на министерството, за да им обясни какво е договорено на срещата, но думите му бяха посрещнати с викове "оставка". Представителите на служителите в затворите се опитаха да обяснят на протестиращите, че няма как исканията им да бъдат изпълнени "тук и сега".

Това обяснение бе посрещнато с нова доза освирквания. Един от протестиращите дори изрази мнението си, че щом за един ден са могли да приемат промените трябва пак за толкова да ги отменят. 

"Аз смятам, че едни преговори са добри, когато и двете страни не са напълно доволни. Ще продължим да говорим по темата. Исканията са справедливи", обясни министър Иванов.

В крайна сметка демонстрантите и представителите на собствения им синдикат стигнаха до единното мнение, че протестите ще продължат поне до понеделник, когато ще стане ясно дали служителите ще могат да карат по 24-часови смени.

Служителите в затворите протестират вече повече от месец символично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови