Граждани протестираха срещу пограничния побой над бежанци (снимки)

OFFNews 23 март 2015 в 17:32 8418 17

Снимка Тихомира Методиева

Около 10 души протестираха днес пред сградата на Главна Дирекция "Гранична полиция" в София срещу полицейското насилие над бежанци. 

Събитието беше насрочено за 12:00 часа в днешния работен ден. Именно с това демонстрантите си обясниха слабото присъствие.

Демонстрацията беше организирана във Facebook и премина под наслов "НЕ на пограничния побой над бежанци!". Над 300 души бяха заявили, че ще присъстват.

Протестиращите носеха плакати с надпис "Не на полицейското насилие", "По кой закон първо биете, после питате" и "Не в мое име".

Сред демонстрантите имаше и бежанци. Те казаха, че в петък отново ще излязат на протест, но тогава началният час ще бъде 18:30 ч., за да могат да се съберат повече хора.

За тогава те са организирали шествие, което ще започне от сградата на Главна Дирекция „Гранична полиция“, ще продължи по бул. Мария Луиза и ще завърши пред Съдебна палата.

Снимка: Тихомира Методиева

Недоволството на гражданите беше провокирано от информация в чужди медии, че група от 17 йезиди, търсещи убежище от зверствата на Ислямска държава, са били бити от български гранични полицаи до счупване на костите и прогонени обратно в Турция.

Според организаторите на протеста, след побоя хората от групата се пръснали. Един от тях носил на гръб свой приятел два дни заради счупен крак. В крайна сметка мъжът починал от замръзване. Такава била съдбата и на още един от йезидите, които се опитали да пресекат границата.

Снимка: Тихомира Методиева

"Напомняме, че изтласкването на бежанци с бой по границата ни е систематична практика, за която от "Хюмън Райтс Уоч" и "Бордърмониторинг България" алармираха още преди година. Случаите на побой, унижение и незачитане на човешкото достойнство по границата, в лагерите и по улиците в цялата страна продължават по циничен начин да опровергават клишето за "българското гостоприемство", пише във FB страницата на протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!