Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Заместващите изтребители вероятно ще са втора ръка F-16, не е ясно дали ще плащаме

Йорданка Веселинова 13 май 2022 в 15:33 6633 2

Снимка Владимир Шоков, БТА

Драгомир Заков

"Заместващите изтребители", за които вчера съобщи премиерът Кирил Петков, ще бъдат или втора ръка F-16 или друг тип изтребители, които ще получим от САЩ.

Това потвърди пред журналисти в НС министърът на отбраната Драгомир Заков. Вчера пред OFFNews той разясни, че България преговаря за самолети, които ще заместят първите осем изтребители F-16, които страната вече поръча от САЩ. Въпросните "заместващи изтребители" ще използваме до пристигането на F-16. По думите му това ще е за срок между 3 - 4 години. Той обясни, че за същия период няма да можем да използваме МиГ-овете и заради това са необходими алтернативи.

Министърът на отбраната днес даде повече подробности за разговорите, водени със САЩ.

"Нищо не е договорено", каза той и допълни, че все още не е ясен броят на изтребителите, които ще получим.

Той каза, че изтребителите ще бъдат пилотирани от български пилоти. Ако получим втора ръка F-16, то процесът по обучение на българите трябва да бъде ускорен, добави той. (Според първоначалния план първите български пилоти трябваше да са обучени до пролетта на 2023 г.)

"Това е елемент на допълнително договаряне. В момента ние търсим опциите" - с тези думи той отговори на въпрос дали ще плащаме за "заместващите изтребители".

Заков коментира нуждата от заместващи изтребители със забавянето на доставката на първите 8 F-16 и изтичащия експлоатационен срок на двигателите на МиГ-29 в края на годината.

"Не искам да влизам в спекулации кога ще изтече, тъй като ресурсът е определени часове. Той може да изтече по-бързо или по-бавно, зависи от много параметри... но работим с наши съюзници този ресурс да бъде удължен."

"Мисля, че в момента имаме нужда от помощ от наши съюзници."

Министърът на отбраната допълни, че в този смисъл все още не е ясно как ще охраняваме въздушното си пространство - "дали ще бъде с МиГ-29, дали ще бъде с друг самолет, дали ще бъде с друг самолет и МиГ-29 - това са неща, които ще уточним".

"Мисля, че в момента имаме нужда от помощ от наши съюзници."

Заков допълни, че след мисията по еър полисинг на Нидерландия ще очакваме и други съюзнически сили. Все още не е ясно коя държава ще изпрати изтребители, тъй като преговорите продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2923

1

Cornucopia

13.05 2022 в 15:44

Трябваше война да стане, че родната номенклатура да задвижи процеса. Иначе с години щяхме да наливаме милиони в бюджета на Мордор за обслужване на техните таралясници.
Истинската наша вечна благодарност трябва да е за украинците. За раша трябва да се говори вече само в крайни изключения и то с погнуса.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews