Захариева се срещна с първата жена външен министър на Судан

OFFNews 23 септември 2019 в 17:45 1851 0

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с първия дипломат на Судан г-жа Асма Абдала в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на Организацията на Обединените нации (ООН) в Ню Йорк.  

Г-жа Абдала е първата жена външен министър на Судан, новото правителство ще ръководи страната след 30-годишното управление на президента Омар Башир. 

“Поздравления за формирането на правителство. Вече давате позитивен пример с първите успешни стъпки към преходно управление. Надяваме се да рестартираме отличните ни двустранни отношения”, каза министър Захариева. 

“Благодаря за вашата оценка. Искаме да изградим нов Судан с нова политика”, заяви министър Абдала. 

През 2016 г. търговският стокообмен със Судан е възлизал на 3,56 млн.щ.д. Дейността на Смесената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между двете страни на практика е прекратена. 

По данни на Суданско-българското дружество, в нашата страна са получили висшето си образование около 3 000 судански граждани, които може да бъдат мост между нашите две страни, изтъкна министър Захариева и предложи да се сключи двустранно споразумение за обучение на судански студенти. 

Познавам много мои сънародници, завършили в България, и ще оценим високо, ако отново започнете да приемате наши студенти, каза министър Абдала. 

Съживяването на икономиката на третата по големина страна в Африка, опустошена от корупция, санкции и авторитарно управление на президента Башир, ще бъде голямото предизвикателство за правителството, което наследява разорен банков сектор, годишна инфлация над 40% и недостиг на всички стоки от първа необходимост - от гориво до брашно и банкноти - ситуация, която през декември предизвика размириците, довели до свалянето на Башир.

В края на срещата Захариева приветства суданския колега в силния отбор на жените външни министри и поздрави усилията на новото правителство на Судан да привлече повече дами в управлението на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието