Временната комисия по имунитетите ще пази Борисов само месец

НС утре създава комисия за имунитетите на Борисов, Петков и Даниел Александров

Йорданка Веселинова 13 юни 2023 в 18:05 3394 0

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Бойко Борисов

Парламентът утре ще създаде временна комисия за поисканите от главния прокурор Иван Гешев имунитети на Бойко Борисов, Кирил Петков и Даниел Александров (ГЕРБ-СДС).

Проекторешението вече е внесено в деловодството на Народното събрание, а от новата коалиция в прессъобщение се похвалиха, че предложението е на ПП-ДБ. Вносители на текста са Мирослав Иванов, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Никола Минчев и Надежда Йорданова.

Според предложението, комисията ще се състои от 12 депутати - по двама души на паритетен принцип от всяка парламентарна група. Тя ще работи до изчерпване на предмета си, но трябва да завърши работата си не по-късно от 18 юли 2023 г. За всеки случай трябва да прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и ще се изготвя отделно становище. В парламента са внесени доказателствени материали, с които членовете на комисията трябва да се запознаят.

Според Правилника за организацията и дейността на НС депутатски имунитет се сваля по предложение на главния прокурор или когато депутатът доброволно се откаже от защитата си, или след гласуване в зала. Преди това обаче се създава временна комисия, която се запознава с всички доказателствени материали и изготвя становище. След това пленарната зала решава дали да свали имунитета. 

В разпространения от Радостин Василев запис от Националния съвет на ПП се чува идеята, че временната комисия ще заседава дълго, а с това ще се запази и имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Такава възможност имаше, тъй като в парламентарната практика има случаи, в които комисиите са заседавали дълго, а при създаването им не е залаган срок. Във внесеното проекторешение обаче е заложен срок - комисията може да заседава най-късно до 18 юли. С други думи временната комисия може да пази имунитетите на Борисов, Александров и Петков най-много още месец.

Прокуратурата предложи свалянето на имунитета на Бойко Борисов ден след взимането на втория мандат от Николай Денков. На втори юни, докато ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС представяха състава на ротационното правителство, Гешев поиска свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ. Свалянето на защитата на съпредседателя на ПП Кирил Петков пък бе предложено в деня, в който бе избран кабинетът "Денков-Габриел", като искането на Гешев бе внесено в деловодството на НС вчера. Междувременно още в края на миналата седмица БСП опита да гласува свалянето на имунитета на Борисов и дори внесоха проекторешение, което обаче не бе допуснато до дневния ред на депутатите. Тази сутрин Кирил Петков декларира, че сам ще се откаже от имунитета си, както и че това ще се случи преди комисията да е приключила работата си. Борисов и Александров (Даниел Александров от ГЕРБ-СДС, разследван за блудство с дете - б.а.) пък заявиха, че няма да се откажат от защитата си, докато не приключат съдебната реформа. От ГЕРБ-СДС лансираха тезата, че прокуратурата се използва за репресии, твърдение което не бе отхвърлено от ротационните им партньори от ПП-ДБ, а Борисов дори декларира, че сам плащал цената за съдебната реформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!