Властта отчете отлични резултати и обеща пътища, по-добра спешна помощ и язовири

Нели Чолашка 16 март 2014 в 15:33 4126 8

Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

Както и на семинара в края на миналата година, така и на семинара този уикнед в Боровец, властта отчете много добри резултати от работата на кабинета "Орешарски".

Разликата беше само в това, че на този семинар не присъстваха представители на ДПС. Семинарът беше неофициален старт на предизборната кампания на левицата за предстоящия евровот на 25 май.

Премиерът Пламен Орешарски уточни, че наскоро се е срещнал с парламентарната група на ДПС и е обсъдил и с тях работата на министрите.

На въпрос имало ли е критики към някои от министрите лидерът на БСП Сергей Станишев отговори: "Най-критично беше изказването на министър-председателя. Ние подкрепяме кабинета. Под огромен натиск кабинета свърши огромна работа и сега имаме амбицията да разгърнем програмата в дълбочина".

Станишев повтори обещанията, обявени по-рано през деня от депутати от левицата:

- над 13 хил нови работни места още от април по различни програми,

- близо 100 км. магистрали до края на годината плюс рехабилитация на пътищата ІІ и ІІІ клас с 50 млн. лв.,

- строителство на два нови язовира - "Полвдивци" и "Луда Яна" и ремонт на "Студена", както и борба с безводието в райони на воден режим,

- разкриването на 35 спешни центъра към болници в страната плюс допълнителни комплекси по модела на "Пирогов" в София в Бургас, Велико Търново и Плевен до края на годината.

Толкова беше разбита държавата от Борисовщината, че ще възстановява още дълго време, твърди лидерът на БСП.

Янаки Стоилов от левицата пък обеща през есента да започне външно търговско дружество за износ на храни към Министерство на земеделието и храните. 

Орешарски уточни, че най-вероятно това ще бъдат сдружения с активното участие на земеделските асоциации.

„Те самите често поставят въпроса да се подпомогне даването на експортни възможности. За подходящата форма за целта ще се направи работна група”, посочи премиерът.

Той ще прави и работна група от представители на МВР, Министерството на здравеопазването и социалното министерство по повод инцидента в Лясковец, при който освидетелстван мъж застреля един полицай и рани други трима.

Парламентарната група на БСП и Орешарски се разбрали през няколко месеца да има такива семинари и ежемесечни срещи между министрите, председателите на комисии в парламента и председателите на секторните управленски съвети в БСП.

По неофициално информация на първата дискусия вчера вечерта са били порицани външният министър Кристиан Вигенин и енергийният Драгомир Стойнев, че не съгласуват позициите си и не се отчитат пред парламентарната грепа на БСП.

Здравната министърка Таня Андреева е била скастрена, че се готви да затегне забраната за пушене вместо да я либерализира. Тя уточни днес, че няма да отстъпи от позицията си за пълна забрана за пушене на закрити обществени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови