Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП стяга редиците преди изборите на семинар с кабинета

Нели Чолашка 16 март 2014 в 08:55 4140 6

Семинарът на властта в "Боровец" в края на миналата година. Разликата сега е, че ДПС не участва.

БСП и кабинетът се събраха в Боровец, за да обсъдят как ще се действа в следващите два месеца до евроизборите.

Победата на тези избори е важна за БСП, за да покаже заедно с ДПС надмощие над ГЕРБ и да не позволи на отцепниците от АБВ да вкарат своя водач - Ивайло Калфин, в Европейския парламент.

Сбирката започна още вчера вечерта след извънреден пленум на БСП на "Позитано" 20, но койте беше приета окончателно листата на левицата за европейския вот (очаквано водач ще е лидерът на столетницата Сергей Станишев).

На семинара този път не са поканени депутати и министри от ДПС (семинар с тяхното участие имаше в края на миналата година).

Вчера вечерта депутати от левицата, премиерът Пламен Орешарски и министри са обсъждали мерки за подобряване на организацията на парламентарната група и взаимодействието й с правителството. Разговорите са закрити и не се допускат журналисти.

По информация на правителствения пресцентър Орешарски говорил за сложната среда, в която работи кабинетът.

„Създадената и нагнетявана политическа нестабилност продължава да разколебава доверието на бизнеса и домакинствата.

Бизнесът бе освободен от страха, но вероятността – реална или хипотетична – от реставрация на предишното мнозинство кара преобладаващата част от икономически активните субекти да се въздържат от инвестиции или от по- мащабно разгръщане на стопанската дейност”, казал премиерът Орешарски. 

По думите му неговият кабинет е овладял ценовия натиск в енергетиката, но системата остава дебалансирана.

По неофициално информация строго са били порицани външният министър Кристиан Вигенин за позицията си за Украйна, която не е била съгласувана с ръководството на партията и енергийният министър Драгомир Стойнев за липсата на информация какво се случва с ЕРП-тата.

На здравната министърка Татяна Андреева са се карали за проекта на нова наредба за тютюнопушенето, която вместо да либерализира забраната за пушене в заведенията, въвежда още ограничения за пушенето.

Днес срещата продължава с разговори, групирани в няколко панела - проблемите с бежанците и ботивата престъпност, реиндустриализация и управление на държавната собственост, както и антимонополни действия.

Другите два панела са социални въпроси - заетост, обвързване на образованието с икономическите потребности, подобряване на спешната помощ и развитието на регионите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews