Властта готви масова кастрация за бездомните кучета

OFFNews 28 май 2015 в 09:49 8265 17

Кметовете на общини организират изпълнението на националната програма и ежегодно до 1 март внасят отчет за нейното изпълнение пред изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Управление и намаляване на популацията от безстопанствените кучета чрез масова кастрация и постоянно осиновяване - това са част от мерките, които правителството предлага за справяне с проблемите с бездомните кучета в страната. 

Те са записани в промените в Закона за защита на животните, които предстои да бъдат одобрени на заседание на правителството. 

С тях се предвижда създаването на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета, която ще се изпълнява от общинските кметове. Според предложените от земеделския министър промени в закона, програмата се основава на няколко принципа: "постигане на здравословна среда за гражданите на България и подобряване хуманното отношение към животните; управление и намаляване на популацията от безстопанствени кучета по ефективен начин чрез масова кастрация; постоянно осиновяване на безстопанствените кучета; провеждане на образователни кампании." 

В промените е записано също, че с програмата се цели контрол освен на развъдниците, търговците на кучета, пазарите за животни и зоомагазините, но и на броя на домашните любимци. Текстовете не посочват как точно ще бъдат изпълнени тези мерки, като се очаква то да да бъде описано подробно в програмата. 

В проекта с промените е записано, че те няма да окажат въздействие върху бюджета. В новосъздадения чл. 40б. на закона обаче се регламентира, че дейностите по програмата - сред които е и кастрирането, ще се се финансират със средства от държавния и общинския бюджет, но също и с дарения от физически и юридически лица.

Промените предвиждат и глоби за кметовете, които не отчитат редовно изпълнението на програмата. Тяхното задължение ще бъде до 1 март всяка година да отчитат резултатите пред изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Ако не го направят, ще бъдат глобени с 1000 до 2000 лв., а при повторно провинение глобата скача двойно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!