Вяра Емилова, БСП: Ковидкризата извади на показ пороците в здравеопазването

OFFNews 21 ноември 2020 в 15:03 2500 0

Ковидкризата извади на преден план редица пороци на държавното управление и най-вече в здравната система. Още в самото начало на кризата през март управляващите показаха, че не могат да вземат категорични и навременни управленски решения, липсва им задълбочен анализ и най-вече адекватни мерки, с които да смекчат ефектите от вируса, както върху здравето на хората, така и върху социално-икономическите последици от пандемията.

Това мнение изказа секретарят на ИБ на БСП Вяра Емилова.

Според нея така на практика вместо да управляват процеса, те вървяха след него като статисти, броейки заразени, починали и оздравели. Първо затвориха всичко, въведоха задължително ходене с маски, после отмениха маските, след седмица пак ги въведоха и след 12 часа пак ги отмениха. Цялата борба с болестта се превърна в борба дали да сме с маски или без маски. А хората боледуваха, умираха, оставаха без работа, без средства за лекарства, без достъп до болниците поради липсата на междуградски транспорт. Без достъп до лекарства, поради липса на аптека. Сами срещу държавата и болестта, смята Емилова.

Цяло лято вместо да се подготвят за предстоящата нова вълна от заразени, както редица европейски държави, управляващите ни заблуждаваха, че всичко е отминало. А болниците продължаваха да се пълнят със заразени, лекарите да боледуват и лекуват едновременно. Така новата вълна ни завари с лавинообразен скок на заразените, но без лекари и медицински сестри. Пазарния принцип в образованието и здравеопазването ни лиши от лекари и медицински сестри, както и от адекватна здравна система. Сега всичко е концентрирано в София и още 2-3 големи града. С всеки изминал ден заболелите стават все повече, а липсата на адекватна държавна намеса налага сами да се организираме. За това сега е по-необходимо от всякога всички, които имат възможност, да се включат в борбата срещу вируса – дали това ще бъде с работа в лечебните заведения, работа на първа линия за доставяне на храна и лекарства за карантинираните по домовете или с даряване на кръвна плазма, всеки трябва да е съпричастен към случващото се, призова Емилова.

Действащият модел на управление доведе до пълната комерсиализация на здравеопазването и социалните услуги с всички негативни последствия за пациентите.

БСП твърдо стои зад виждането, че здравето не е стока, а човешко благо и неотменимо човешко право, затова ние предлагаме в алтернативния държавен бюджет намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%, предложение, което беше отхвърлено отново, професията медицинска сестра да стане защитена, да се увеличат парите за специализации на лекарите и да се премахне търговския статут на болниците.

В този тежък момент взаимопомощта и доброволчеството са едни от стъпките за излизане от кризата. Затова и народните представители от левицата, общински съветници от БСП в страната и граждани са готови да застанат на първа линия. Защото сега е по-необходимо от всякога да сме близо до хората, казва секретарят на ИБ на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови