Велизар Енчев: Върви търговия на партии и депутати, за да се приеме новия заем

ОFFNews 18 февруари 2015 в 21:26 2190 2

Велизар Енчев

"Финансовият министър Владислав Горанов нарушава Закона за бюджета и Конституцията, но най-страшното е, че не е ясно за какво се планират тези пари, макар че със сигурност не се планират за растеж на българската икономика".  

Това заяви в ефира на БНТ независимият депутат Велизар Енчев.

"За какво е този нов дълг? Кабинетът не може да даде отговор. Според мен няма нужда държавата от нов дълг. Справка на БНБ показва, че в момента външния дълг на държавата е 7 млрд. евро, а на 15 януари тази година сме платили 1,5 млрд евро. Това означава, че резервът трябва да е около 5,5 млрд. евро. Тогава идва въпросът защо трябва да се тегли дълг за 8 млрд. евро", коментира бившия депутат на ПФ. 

"Горанов каза, че парите ще се използват за покриване на дефицити. За какво ще бъдат използвани тези дефицити? Как са се получили те? Освен това такова съдбоносно решение се взима през главата на коалиционните партньори, без да се дискутира", възмути се Енчев. 

Той допълни, че Пламен Орешарски казва, че е оставил 9 млрд. лева фискален резерв на ГЕРБ, което също обезсмисля поемането на нов дълг. 

По думите му гласуванията на дълга в комисиите по бюджет и външна политика са манипулирани, каквото е мнението и на други негови колеги. 

Енчев допълни, че след като ПФ и АБВ се обявиха против вземането на нов заем, в момента върви търговия на партии и на депутати, за да може да мине гласуването на дълга в парламента.

„Владислав Горанов обиколи всички партии. След разговорите с ПФ Славчо Атанасов каза, че той лично е против, но ако парламентарната група е „за”...” , каза още независимият народен представител. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови