"Атака" и БСП заедно на протест срещу новия дълг (снимки)

Ивайло Анев 18 февруари 2015 в 12:21 3488 18

Снимка Ивайло Анев

Около 100 активисти на БСП и "Атака" се събраха в градинката до парламента, за да протестират срещу емитирането на нов външен дълг в размер на 8 млрд. евро.

Протест срещу тегленето срещу новия заем от 16 млрд. лева събра активисти на БСП и "Атака".

БСП организираха протеста през социалните мрежи, като "червеното острие" Мая Манолова поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов, а на протестиращите граждани раздаваше банкноти от 10 000 лева с неговия лик.

„Смятам, че договорът за брокерство и агентство не трябва да бъдат ратифицирани от НС, защото няма и основание в конституцията, а от друга страна това е опит на Владислав Горанов да избяга от политическа и може би наказателна отговорност”, заяви тя и посочи, че нивото на дълга вече нараства от 16% на 34%.

„Ако плащахме стар дълг нивото щеше да остава същото. Според новите аритметики дългът е вече 34%”, коментира тя. Относно исканата оставка на Горанов, Манолова подчерта, че той е подписал документ за натоварване на държавата с 16 млрд. лева външен дълг и два други договора за агентура и дилърство, в които е пропуснал да посочи размера на комисионнната.

„Узаконяваме едно престъпление в пленарна зала не ние, а тези, които ще го гласуват”, заяви тя.

Мая Манолова предупреди, че протестите тепърва ще продължават. „Управляващите по тъмно, по терлици, внесоха тази точка в седмичната програма. Мисля, че хората и ние нямахме никакво време за организация. Това са хората, които спонтанно сме призовали”, обяви тя.

„Вътре не се обсъжда единия милиард, който предложи Орешарски, а 16-те милиарда, които предложи Горанов. Докога ще търпим тези хора да грабят българските граждани?”, попита депутатът от БСП.

Манолова отказа да коментира изказването на премиера Бойко Борисов, че ако заема не се гласува, ще подаде оставка.

Представителите на „Атака”, които бяха излезли на протеста заявиха, че заемът ще бъде използван за военни цели.

„Това, което подготвя управляващата коалиция, е военен заем. На времето са го наричали военно времеви и е бил налаган от тези, които дърпат конците в гео политиката, т.е. в момента това е Вашингтон. Те налагат на нашите колониални управници заем, с който ние да купуваме старото им оръжие”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров и запита кой ще плаща тези пари и за какво ще бъдат използвани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!