"Няма нов дълг, не гласуваме нов дълг"

Финансовият министър просто предлага един добър инструмент, твърди Радан Кънев

Нели Чолашка 18 февруари 2015 в 14:45 4881 22

Радан Кънев

"Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг, не обсъждаме нов дълг. В продължение на цяла седмица слушаме една натрапчива лъжа, слушаме я до степен, че има опасност, тя да стане истина, което не би било добре".

Това обяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в края на днешния парламентарен ден, в който започна, но не приключи дебата по ратификацията на външен заем от 8 млрд. евро.

Реформаторите бяха обидени, че не са уведомени предварително за това намерение на финансовия министър Владислав Горанов, но подкрепи ратификацията още при гласуването по комисии.

По думите на Кънев нов дълг ще се обсъжда, когато се обсъжда бюджетът за 2016 г. или този за 2017 г. или ако се гласува актуализация с нов дълг.

Той е категоричен, че за разлика от 2013 г. през следващите години актуализация на бюджетите няма да има, защото "България има стабилно управление".

"Няма нов дълг, няма нов дефицит, това са теми за бюджета и ще ги обсъждаме сериозно по време на бюджета и ще го изстискваме сериозно финансовия министър като мокър парцал, защото ще твърдим, че дългът за 2016 г. трябва да е по-малък.

Но в момента финансовият министър ни предлага просто един добър финансов инструмент за управление на държавния дълг, финансов инструмент, който със завиден успех използва Полша повече от 5 години, Румъния - от 4 години, от тази година ще го използва и България", обяви още Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!