АБВ и Патриотите няма да подкрепят нов външен дълг от 16 млрд. лв.

Совалките на Владислав Горанов в парламента не помогнаха

Нели Чолашка Последна промяна на 18 февруари 2015 в 13:53 3384 8

Снимка БГНЕС

Георги Първанов

АБВ и Патриотичният фронт няма да подкрепят ратификацията, позволяваща на финансовия министър Владислав Горанов да тегли нов външен дълг от 16 млд. лв.

Реформаторският блок още при гласуването в комисии подкрепи проектозакона, но даде да се разбере, че е обиден от факта, че той не беше предварително съгласуван с тях. При гласуване днес гласовете на Реформаторите и ГЕРБ щяха да стигнат, защото бяха нужни 67 гласа, но премиерът Бойко Борисов иска по-широка подкрепа.

Дебатите по новия външен дълг започнаха след совалка на финансовия министър Владислав Горанов сред парламентарните групи извън ГЕРБ, които подкрепят правителството - Реформаторския блок, Патриотичният фронт и АБВ.

Горанов първо посети стаята на Реформаторите. "Не става дума за условия, а за едно закъсняло общуване между Министерството на финансите и мнозинството в парламента. Когато е закъсняло, естествено се появява подобно очакване на сензация", коментира след срещата съпредседателят на РБ Радан Кънев.

След Реформаторите финансовият министър посети Патриотите. "Това е огромен дълг и лично за мен е непонятно как този дълг за една седмица го разбрахме от медиите. Мен лично не ме убедиха. Бил съм кмет 8 години, не може този огромен дълг да се пробутва, ние да го разбираме от вас медиите. Всички ние и нашите деца ще плащаме този дълг много години. Аз лично не бях убеден, ако групата реши друго", коментира Славчо Атанасов от ПФ.

Не успяха да ни убедят, каза по-късно и съпредседателят на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Той предрече, че ДПС ще гласува "за" новия външен дълг, защото "няма да позволи Бойко Борисов да падне от власт (Борисов заплаши днес с оставка, ако парламентът не разреши новият заем).

Последната среща на Горанов беше с групата на АБВ, на която дойде и лидерът на партията Георги Първанов. Първанов обяви, че партията няма да подкрепи ратификацията. 

"Имаме много възражения по начина, по който беше осъществено всичко това - буквално за броени дни, дори за часове, беше сервирано едно предложение, което засяга стратегически въпроси. Ние в продължение на 100 дни дебатираме програмна декларация, бюджета на страната и нито веднъж не стана дума за това. Не смятам, че това е отношение между партньори в управлението", обяви лидерът на АБВ.

От партията имали и възражения срещу начина, по който са избрани банките, които имат ангажименти към споразумението.

На въпрос притеснява ли го заплахата за оставка от премиера Борисов, Първанов отговори: "Аз не мога да бъда уплашен от оставката на когото и да било". 

Договорите, които Народното събрание трябва да ратифицира, са подписан от правителството на 6 февруари.

Документите са три: договор за дилърство (между България и четирите банки Ситигруп, HSBC, Сосиете Женерал и Уникредит), договор за агентство (между България и Ситибанк, клон Лондон,) и акт за поемане на задължения от Република България.

Вероятно гласуването на ратификацията ще се отложи за утре или друг ден, тъй като мнозинството не прие предложението на лидера на БСП Михаил Миков заседанието да се удлжи до приемането на тази точка, за да "няма пазарлъци и през нощта".

"Ако днешният дебат страда от някакъв сериозен недостатък, то е именно, че не е проведен достатъчен диалог вътре в мнозинството, диалог с опозицията и диалог в обществото. Не можем да наричаме пазарлъци естествените процеси на съгласуване на политически позиции", отговори му съпредседателят на групата на РБ Радан Кънев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2015 в 17:24

"Реформаторският блок .... даде да се разбере, че е обиден..."

Ха-ха-ха. Душици мамини. Ха-ха-ха.

18.02 2015 в 16:42

Щом не искат, защо тогава кадруват в изпълнителната власт

18.02 2015 в 16:35

Споко ДПС ще удари едно рамо :)

18.02 2015 в 14:56

Радан Кънев ми падна в очите. Пак няма да има за кого да гласувам на следващите избори. Нямало било нов дълг - а защо ГЕРБ предлагат да се рефинансират повече дългове отколкото има досега държавата и които подлежат на връщане от държавата. Защо Финансовото министърче е включило в досегашния дълг, който само трябвало да се рефинансира, парите по заема на ПИБ, които трябва да връща ПИБ, а не държавата, защо е включил парите БГ -15, които вече са рефинансирани с външна емисия, която ще се връща през 2024 год. и най-накрая защо искат държавата да рефинансира дълга изтеглен за КТБ, като този дълг трябва да се връща от разпродажба на активите на КТБ и от ФГБД чрез вноски от банките, а не от държавата. Нямало нов дълг ли - има, има и той е над 4 млрд. лв от тези три неща и то без да се включва в сметката прогнозите за бъджетен дефицит през следващите години, които са още едни 4 млрд. Жалко за Радан Кънев още веднъж. От другите няма изненада.

18.02 2015 в 14:49

Немъчени пари най лесно се харчат. Затова им беше зора по пенсионните фондове - едни пар и накуп и айде да ги харчим. Едни пари на куп под формата на заем - и давай да ги харчиме. Ама да се напънат да помислят как да изкарат пари хич ги няма. Ебаси икономическата ми:-) съл

18.02 2015 в 14:42

Егати популизма. За всеки разбиращ поне малко от финанси е ясно, че това е нормално. Докато има дефицит, ще има и дълг.

18.02 2015 в 14:26

Споко, ДПС ще го подкрепят. Нали Горанов е тяхно момче.....

18.02 2015 в 14:21

Чао, Боко. Освен ако ДПС не ти спретнат един метан. Хаха. ДПС FTW, lol.