Въздухът в София по същото време миналата година беше по-мръсен, обяви екоминистърът

OFFNews 05 декември 2018 в 18:55 3144 4

"В сравнение с миналата година, замърсяването на въздуха в София е по-малко. Миналата година по същото време само станциите на „Павлово" и „Младост" имат близки стойности като тази година, на другите места нивата на замърсяване са по-ниски, а никъде няма по-високи стойности". Това заяви пред bTV екоминистърът Нено Димов. 

Той поиска по-отговорно тълкуване на данните на станциите за замърсяването на въздуха, като подчерта, че не е имало 12 пъти превишаване на допустимите норми. По думите му е имало между два и пет пъти по-високи стойности. 

На уточнението, че става дума за пиковите стойности, той отговори, че няма норма за пик, а има за средночасово и средно за денонощието превишение. 

Димов обясни, че основните замърсители са автомобилният транспорт и битовото отопление.

По думите му безспорно у нас има подновяване на автомобилния парк, което е съвсем естествено. Битовото отопление обаче допринася за над 50% от замърсяването с фини прахови частици и той е основният източник за замърсяване, заяви той. По думите му дървата, въглищата и брикетите са част от материалите, които не са достатъчно качествени, и вредят най-много на чистотата на въздуха.

Димов каза още, че вече седем града в България изпълняват изискванията на Европейския съюз по отношение на допустимите дни превишаване на нормите за замърсяване - до 35 на година, като сред тях от тази година попадат Варна и Сливен.

Той отбеляза, че основната тежест при мерките срещу замърсяването на въздуха е върху местната власт. „Почти всички общини имат програми, но не всички постигат резултати. Трябва да има санкционен механизъм. Не можем да говорим, че има панацея", подчерта Нено Димов. 

Министърът коментира и темата за мини "Марица-изток", като подчерта, че правителството има за цел да запази евтиния ток и да спаси мините, тъй като това било въпрос, касаещ националната сигурност. 

По повод преговорите, които трябва да води с фирма „Юлен” за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско, Нено Димов съобщи че ще покани техни представители на среща.

„Сигурно ще се преговаря сериозно, защото това е договор между две страни и те трябва да стигнат до приемливи решения”, отбеляза Димов.

На въпрос защо се е стигнало до преговори чак след заканата на главния прокурор да започне наказателно производство срещу кабинета Димов отговори, че се е чакало решението на съда по делото за Природен парк "Пирин". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

4

neverland

07.12 2018 в 09:48

Може и да е прав човека, ама народа се изнежиии. Вече всеки има интернет по всяко време...вдигнаха се изискванията на масата, станаха по "чувствителни" хората. Вече не им е достатъчно само да са нахранени, да си карат колите и да ходят на море в Гърция. Искат нещо повече. И това е нормално, като достигнеш едно ниво не си доволен, а си недоволен, че не си достигнал следващото по-горно ниво.

6000

3

kong

05.12 2018 в 23:08

тъпак перукер ! а миналия век !?!

17439

2

мнение от IP

05.12 2018 в 22:01

Олекна ми...