Замърсяването на въздуха в София днес е до 12 пъти над нормата

OFFNews 03 декември 2018 в 14:30 19001 2

Снимка Airtube

Сензори в София отчитат днес фини прахови частици във въздуха до 10-12 пъти над нормата, става ясно от данни на платформата Airtube.

Тя е част от проекта LUFTDATEN. Целта е събиране на реална информация за качеството на въздуха посредством сензори, инсталирани и поддържани от доброволци.

Нормата за пределно допустими концентрации за фини прахови частици (ФПЧ10) е до 50 микрограма на кубичен метър.

Датчиците в ж.к. "Разсадника" отчитат обаче 516 мкг. В района на квартал "Сердика" фините прахови частици са 505 мкг. Най-замърсен е въздухът в района на "Овча купел". Жителите на квартала вдишват 600 мкг ФПЧ10 на кубичен метър. 10 пъти над нормата за концентрация на прахови частици е отчетено още в кварталите "Гео Милев" и "Подуяне".

Средната стойност за София е около 350 мкг на кубичен метър. Такова замърсяване е отчетено например в ж.к. "Борово" и "Манастирски ливади". В централната част на града, около ул. "Алабин", количеството е 304 мкг.

Днес Столична община предупреди, че се очаква замърсяването на въздуха с фини прахови частици да бъде 2 пъти над нормата. Причината e инверсия, заради която ФПЧ остават ниско.

Датчиците, използвани от общинската администрация, са на БАН. Данните, които отчитат, се смятат осреднени за 24-часов период. Станции има в кварталите "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово", както и на местността Копитото. Стойностите, които те показват, също надвишават нормата за ФПЧ10 повече от 2 пъти.

От общината призоваха хората да не използват личните си автомобили, а отопляващите се на твърдо гориво, ако имат възможност, да минат на алтернативно отопление днес.

Вчера стана ясно, че жителите на няколко града у нас са дишали мръсен въздух в неделния ден. Превишения на нормите бяха регистрирани в София, Велико Търново, Русе и Пловдив. Вчера най-засегнати бяха кварталите „Западен парк” и „Овча купел” в столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10952

2

Мойри

04.12 2018 в 09:20

До Ехо:
Не че таралясниците не са опасно вредни, но те просто не могат да се мерят с печките на лепило, текстил, гума и прочие отпадък.

6015

1

Ехо

03.12 2018 в 21:55

Е, и какво излиза, че в центъра, където има най-много коли, въздухът е по-чист!