"Във ВСС твърде лесно се правят задкулисни договорки"

OFFnews Последна промяна на 10 май 2015 в 12:13 2952 7

Снимка БГНЕС

Христо Иванов

Във Висшия съдебен съвет е твърде лесно под булото на тайния вот да се сключват договорки и да не се избират най-качествените кандидати. За качество дори не се говори. Това заяви в ефира на bTV министърът на правосъдието Христо Иванов.

„Този Висш съдебен съвет не е по-различен от предходния, с някакви нюанси. Не става дума просто за смяна дума на едни лица с други лица”, подчерта той и посочи, че е нужна спешна промяна на модела, към каквато се стреми и той.

По думите му някои от членове на ВСС са твърде отворени към спазаряване на определени решения. „Правят се задкулисни договорки”, подчерта Иванов. „Дали се случва между стабилни или тематични лобита няма значение. Нямаме последователно взимане на решения, имаме затваряне на очи”, заяви още министърът.

„Във ВСС няма ефективен контрол и там не се задават въпроси. Ако има нещо нередно, не се говори. Има хора, които са притиснати до стената, и в момента се чувстват неудобно”, отбеляза Иванов.

По думите му през годините е ставало така, че не най-добрите са заемали властовите позиции. „Такава е била тенденцията. ВСС преживяха катастрофа, защото в тях няма култура на носене на отговорност. Имало е затваряне на очи за проблемите. Дори и хора във ВСС вече си задават въпроса за оставка”, коментира още той.

Софийски градски съд се управлява зле от много години. Това излезе на повърхността не заради френския посланик, а заради група смели съдии. Виждаме тишина, в която корупцията там се развива, посочи правосъдният министър.

В отговор на шефа на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодор, който заяви, че Иванов принадлежи на фондация „Америка за България”, министърът заяви, че явно създава дискомфорт на шефа на Етичната комисия. Ясен Тодоров се занимава с международни теми, което не му е работа, посочи Иванов.

Съдебната реформа може да приключи бързо и лесно, ако имаме ВСС, който да е съгласен и да се занимава с нея, смята Христо Иванов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.05 2015 в 00:28

Така е и аз това се дразня на безгръбначните журналисти- никога не разпитват за какво предстои от реформите на какъв етап са, какво е свършено, а само празни приказки и въпроси за разни измислени междупартийни конфликтчета - еди кой си казал нещо на Кънев и го питат в интервю за същото, че да се оправдава 10 минути за глупости вместо да информира как върви това, за което е във властта с на Боко кърмачетата. Без напрежение няма развитие.

10.05 2015 в 23:25

05 ами да не дремят журналята и да питат премиера за мускулите му и за някакви джанки......какво им пречи да питат директно - къде са стенограмите.

Предполагам не са много удобни тия стенограми от пазарлъци ама щом си във власта трябва да си открит

10.05 2015 в 16:18

off а какво стана със стенограмите, които ГЕРБ ни обещаха? За онези по време на преговорите с всичките партии при които дори се стигна до там, че при въпроси на журналисти Бъчварова най-нагло излъга, а на следващия ден под напрежение неволно се издаде. За тях май забравиха? ;)

10.05 2015 в 16:03

А къде не се правят задкулисни договорки г-н Иванов??? В Правителството, не се ли правят ????

10.05 2015 в 14:05

02 Дубъл протоколите от правителствените заседания са публични и всеки може да иг чете и да си вади изводи.

Публични са само при Бойкo Борисов. Преди него и по времето на Орешарски протоколите от правителствени заседания не се публикуваха......

Та преди да плюнкаш наляво надясно, поне се ограмоти кое как е.....

10.05 2015 в 13:48

Какво тоталитарно образувание? ВСС е създаден с новата Конституция.
А министъра се държи като помияр.
Като ще изнася впечатления от заседания в които участва, да каже как вървят нещата и в Министерския съвет. Ама там има право на глас, участва в далаверата и затова си мълчи, а във ВСС право на глас няма, авторитет на професионалист няма, та затова се държи като пудела на Бойко във ВСС.

10.05 2015 в 13:30

Стига приказки. ЪОчевидно е, че този ВСС не става за нищо освен за далавери. Отдавна той е носител на черта характерна за тоталитарните образования и участниците в тях. А именно: да обвиняват другите в неща, които самите те извършват с охота. Времената са други и много лесно се дешифрират тези действия. Едно е ясно докато не бъдат махнати нищо няма да се случи, ще продължат да шикалкяват - това им е целта.