Христо Иванов: Ако има корупция в Софийски градски съд, тя продължава и нагоре

OFFNews 07 май 2015 в 12:40 3196 1

Христо Иванов: Ако има корупция в Софийски градски съд, тя продължава и нагоре

ВСС остави за пореден път изключително важен съд като Софийски апелативен съд (САС) без ръководство. Изключително обезпокоен съм от това състояние. Не става дума за конкретните лица, а за това, че ако има корупция в Софийски градски съд (СГС), тя продължава и нагоре.

Така правосъдният министър Христо Иванов коментира пред журналисти поредния провал за избор на председател на САС.

Той допълни, че е имало съмнения по отношение на репутациите на кандидатите, които са се явявали за поста досега. Към последния кандидат Нели Куцкова обаче никой от ВСС не е имал забележки, но въпреки това кандидатът не е избран.

„Оставянето на този съд в това състояние на безтегловност и липсата на ясен отговор от страна на ВСС дали се бори систематично с корупцията е изключително проблемно за България и като цяло в европейски и институционален план", заяви министърът, цитиран от "Фокус".

„Човекът, който излезе с негативни мотиви беше председателят на Комисията по дисциплина и професионална етика. Това е комисията, която трябва да произнесе с яснота за съмненията за корупция в съда, за конкретните кандидати, ако е имало такива и за тази кандидатура. Вместо да се дават интервюта по телевизията е добре тази комисия да започне да работи по-ясно и да дава по-голяма определеност има ли сериозна превенция на корупцията в съдебната система и носи ли се отговорност за това", каза още той.

Иванов коментира и случая с ТВ7. Той обясни, че Министертвото на правосъдието ще се заеме с проверката на жалба на телевизията към синдика и частния съдебен изпълнител. Това обаче ще отнеме време. "В момента, в който има някакви резултати, ще ви усведомим, но това ще отнеме няколко седмици. Не очаквайте някакви бързи резултати.Все пак възможностите на министерството да проверява са доста ограничени по закона. Ако установим нередности, ще сезираме Камарата на частните съдебни изпълнители и те ще поемат от там нататък нещата", каза Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!