Въпреки Борисов - блокадата на пътя Сливен - Ямбол продължава и тази нощ

OFFNews Последна промяна на 03 август 2019 в 21:28 4223 1

Блокада на път

Снимка БГНЕС

Въпреки обещаните от премиера Борисов компенсации, малките свиневъди и през тази нощ продължават блокадата на главния път Сливен – Ямбол. Това обявиха протестиращите срещу мерките на правителството за ограничаване на африканската чума по свинете, предаде БНР.

Около 30 души блокираха пътя, по-късно към тях се очаква да се присъединят още хора. Напрежение между протестиращите и полицията няма. Все повече и все по-различни стават исканията на протестиращите - от политически до увеличаване на срока за унищожаване на домашните прасета. Хората настояват срокът да се удължи до ноември и да се изясни дали наистина има такава болест по животните, и са категорични, че „мерките са закъснели, тъй че, каквото и да направят сега, няма да успеят да се справят, ако наистина има чума“.

„Такива гонения на хората, едва ли не да накарат всеки да се чувства нарушител или престъпник. Обидно е да принудиш хората да си изколят животните. Просто в Нова Загора могат, и в селата вече... само да чуете кучетата как вият на смърт, за жалост“, казва един от стопаните.

Това, което обединява протестиращите е, че ще отстояват исканията си докрай, без да дават срок за края на протестите си. Снощи на среща с протестиращи кметове на села от община Пазарджик премиерът Борисов обеща правителството да отпусне по 300 лева помощ на стопаните, които сами умъртвят животните си, а свинекомплексите - да ги снабдят с прасета при новото зареждане.

На протест срещу умъртвяването на домашните животни в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси излязоха и стопани от ямболското село Тенево. Собствениците са против унищожаването на поминъка на дребните стопани и настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете.

С развети знамена и плакати „Няма да дадем нашите прасета“ и „Частната собственост е неприкосновена" жители на Тенево застанаха на входа на селото. „20 кила прасе, аз току-що съм го купил, как да го заколя, какво има в 20 кила животно“, „Ние сме стигнали до това убеждение, че сами трябва да отглеждаме собствен добитък, тъй като, като продам аз прасенцата си, ще облека моите деца и ще ги пратя облечени и читави на училище“, казаха някои от протестиращите. Те не са съгласни с поставения срок за унищожаването на животните и искат удължаване на срока до ноември. Обещаната държавна помощ от 300 лева определиха като „обещаването не е като даването“, „той обеща и увеличение на пенсиите, ама няма нищо“.

Протестиращите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират пътят към граничен пункт „Лесово“ и решиха да се присъединят към протестиращите в сливенското село Крушаре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови