Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Външният министър: Има риск от бежанска вълна и внос на терористи в ЕС от Ирак

OFFNews 19 август 2014 в 12:42 2457 0

Даниел Митов

Има риск от бежанска вълна от Ирак, както и от проникване на терористи в ЕС от Ирак. Това заяви пред БНР външният министър Даниел Митов.

Спомняте си каква беше реакцията в България, когато стана въпрос за бежанци от Сирия. Представете си нещо удвоено или дори по-сериозно, посочи Митов.

Освен от бежанска вълна, има и риск от внос на терористи. На страната на "Ислямска държава" се бият хора, рекрутирани и в Европа. Бойци биват рекрутирани от целия Близък изток и Северна Африка. Трябва много тясно сътрудничество с всички държави от региона, коментира Митов.

До критичната ситуация в Ирак се стигна заради нерешителните действия на западните сили в Сирия през последните три години и заради страха на Запада да се намеси по-сериозно в Сирия. Затова няма извинения. Реагира се късно, но по-добре да се реагира сега и бойците на "Ислямска държава" да бъдат изтласкани обратно, след което да се мисли как да бъдат изолирани и с тях да се конфронтират и на територията на Сирия, посочи министърът.

По повод санкциите срещу Русия Митов заяви, че Европа трябва да се държи като единна и солидарна общност.

Има насрочено заседание на земеделските министри, на което ще бъдат обсъдени санкциите, наложени от Русия, и ще има и компенсации. Все още нямаме представа в какви размери ще бъдат. Трябва да се оцени много точно какви ще бъдат загубите за българските земеделски производители, но националният интерес тук трябва да бъде защитен, каза външният министър.

Ще продължим да настояваме Украйна да не налага санкции на Русия, без те да са съгласувани преди това с ЕС. Засега няма опасност от спиране на руския газ през Украйна, категоричен е Даниел Митов.

По повод проекта „Южен поток“ Митов посочи, че проектът е замразен, защото сделките, подписвани за изграждането му, са проблемни, а не защото не е полезен. Трябва да се направи пълна ревизия какво е подписвано и с кого, изпълнени ли са процедурите, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!