Извънредна среща на външните министри от ЕС заради Ирак

ОFFNews 13 август 2014 в 20:54 2265 1

Външните министри на страните членки на ЕС ще проведат извънредна среща в близките дни, за да обсъдят кризата в Ирак, съобщи "Уолстрийт джърнал", позовавайки се на високопоставени представители на ЕС.

Срещата може да се осъществи най-рано в петък, но по-вероятно е това да стане в началото на другата седмица, тъй като повечето министри в момента са в отпуска.

Катрин Аштън, комисарят по външните работи на ЕС, обаче има готовност да свика Съвет за външните работи още тази седмица, заяви нейният говорител Себастиен Брабант.

"В момента проверяваме дали министрите от държавите членки ще имат възможност за това", допълни той.

Франция и Италия са настоявали за провеждането на подобна среща, където да се реши каква ще е ролята на ЕС в кризата в Ирак, в това число и възможност за доставки на оръжие за кюрдите.

Според френския външен министър Лоран Фабиюс "трябва да се направи нещо, за да се помогне на кюрдите в борбата им с бойците от сунитската екстремистка група, която нарича себе си "Ислямска държава".

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен пък обяви, че страната й работи за снабдяване на армията в Северен Ирак с несмъртоносно оборудване и транспорт.

На срещата ще бъдат обсъдени и опциите на Евросъюза да заеме по-силна роля в Ивицата Газа и последното развитие на ситуацията в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови