Валери Симеонов търси подкрепа и от БСП за промени на закони

Симона Костадинова 10 май 2018 в 07:18 3099 0

Вицепремиерът по демографската политика и икономиката Валери Симеонов се среща днес и с опозиционната партия БСП, за да търси подкрепа за промени в закони. Сред идеите му са отмяна на забраната за пушенето в заведенията и ограничаване на продажбата и рекламите на лотарийни билети. Той ще разговаря и ГЕРБ, с които са партньори във властта.

В Народното събрание Симеонов ще се посети първо с ГЕРБ, а после и с БСП.

"Ще проведа срещи с ръководствата на парламентарните групи, за да ги запозная с внесените промени и допълнения в Закона за хазарта, Закона за здравето (свързани с тютюнопушенето), Закона за устройството на територията, Закона за местните данъци и такси (свързани с дейността на апартхотелите), Закона за вредите от шума в околната среда, и други", написа вчера във Фейсбук Симеонов.

Още преди 3 седмици той обяви, че подготвя промени в няколко закона, които да въведат "повече ред и справедливост" в туристическия бранш.

Какво предлага Симеонов?

Симеонов твърди, че с промените в Закона за устройство на територията той иска да бъде премахната възможността дискотеки с декари площ и бетонни основи да се водят преместваеми обекти.

С промените в Закона за местни данъци и такси вицепремиерът обясни, че иска да бъде въведена такса върху апарт-хотелите, които според думите му избягват данъчно облагане и работят като нелоялна конкуренция на "спазващите закона предприемачи".

Той иска още да бъдат облекчени изискванията за одит за малкия и среден бизнес, като по думите му това ще стане с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), в Закона за шума, както и в Закона за счетоводството.

Отделно от темата за туризма, Симеонов ще представи и идеята си лотарийните билети да не се продават навсякъде, а само в лицензирани пунктове, казина и игрални зали. Още преди днешната среща със Сименов депутати от ГЕРБ вече обявиха, че няма да подкрепят идеята на вицепремиера за отпадане на забраната за пушенето в заведенията. Миналата седмица Тома Биков обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи отмяната.

Тука има, тука няма законопроекти

Вчера вицепремирът обяви законопроектите за "внесени", но в деловодството на Народното събрание няма нито един от тях. Въпреки че Симеонов инициира всички тези промени и днес ще ги представя, нито едно от предложенията не е минало през Министерския съвет, на който е член той. Очаква се кабинетът да бъде заобиколен и те да бъдат внесени направо в деловодството на парламента от депутати от "Обединените патриоти".

Срещите на Симеонов не приключват днес. Следващата седмица вицепремиерът ще представи законопроектите си и на "Воля". Той обаче не е съобщил да планира среща и с групата на "Обединените патриоти" в парламента.

Депутатите от партията му НФСБ подкрепят идеите му, но през последните дни отношенията в патриотичната коалиция отново са обтегнати. Причината - председателят на парламентарната група на патриотите и лидер на "Атака" Волен Сидеров се почувства прескочен от Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които се срещнаха с Корнелия Нинова. Според Сидеров разговорите с опозицията се състояли без да е "упълномощил" другите двама лидери в "Обединените патриоти". 

Валери Симеонов не е обявил среща и с ДПС, които през последните седмици отново започнаха да призовават ГЕРБ да отстранят националистите от управлението на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови