В село Зайчар избиратели се представяли за слепи и глухи, за да влязат с придружител

Ангел Марковски Последна промяна на 14 ноември 2021 в 17:19 2823 0

Десетки сигнали за нарушения на изборите в чужбина, включително и агитация с есемес в Турция, получава платформата “Ти броиш”. 

“Получихме сигнал от наши наблюдатели в Турция, че български граждани живеещи там са получили агитация чрез SMS-и за гласуване за ДПС. Призивът и агитацията е описана на турски език, като има прикачена и снимка на Карадайъ”, съобщи адв. Надежда Йорданова и допълни, че това е масова практика. “Нашите сънародници от една страна са разтревожени като как така една политическа сила има техните телефонни номера от друга страна са възмутени как може така да се агитира на чужд език и то за конкретна политическа партия”, допълни Йорданова, която е част от правния екип на “Ти Броиш”.

Към 15 ч. районът с най-много сигнали е София 23 МИР. Там са 12 обработените сигнали, сочат данните от сайта на платформата.

“Десетки хора се оплакват от струпвания и опашки. Получихме и сигнали, че в по-малките населени места кметовете контролират вота, показвайки уж на избирателите как се работи с машината или мерейки температури”, споделиха от екипа на “Ти Броиш”.

По-рано през деня от “Демократична България” сезираха РИК за масови нарушения на избирателите в село Зайчар, община Руен, където масово избирателите се представяли за “слепи, глухи или че не разбират” и затова се нуждаели от придружител.

От платформата “Ти Броиш” допълниха още, че сигналите за нарушения с подвижни секции продължават. В Разградско има и подаден сигнал за човек, който е регистриран за гласуване с подвижна секция, като се оказва впоследствие, че той не е знаел за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови