В момента не можем да се откажем от доставките на руски газ, твърди Нинова

Ружа Райчева 24 март 2022 в 18:53 2641 1

Снимка Стопкадър bTV

Към момента не можем да кажем няма да доставяме газ от Русия, защото това би съсипало българската икономика и ще оскъпи живота на хората неимоверно. Не можем да поемем повече тежести, заяви пред bTV вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова. 

"България в момента не е готова с алтернативни доставки, за да спре доставките на газ от Русия. Обсъждали сме всякакви варианти, но към момента да заявим категорично, че няма да водим разговори с "Газпром" за преподписване на договора на "Булгаргаз", е невъзможно", заяви лидерът на БСП. 

Неприятен прецедент при избора на нов шеф на БНБ

"Трус няма в коалицията, но е неприятен прецедент това, че нямаме единна кандидатура", смята вицепремиерът.

От БСП са заявили по време на среща с коалиционните партньори, че е добре управляващите да излъчат общ кандидат. 

"Ние сме единно правителство и това би било редно, но уви - не се стигна до това съгласие и имаме две кандидатури. Утре ще се съберем с нашата парламентарна група и ще обсъдим как ще гласуваме", заяви тя, въпреки че вчера кандидатът на ПП Андрей Гюров обяви, че БСП ще подкрепят него, а не кандидата на ИТН - финансиста Любомир Каримански. 

Корнелия Нинова е съгласна с предупреждението на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, че ще има криза, ако новият гуверньор на БНБ бъде избран с гласове на опозциията. 

"Познаваме и двамата кандидати, ще преценяваме по професионални качества. Моето лично мнение е, че на този пост не трябваше да се кандидатират хора, които са политически обрързани. БНБ е много сериозна институция и мисля, че трябваше да се заложи на хора, които нямат политическа обвързаност", каза тя. 

Нинова не очаква да има разрив с политическата сила на загубилия кандидат.

За светкавичното досъдебно производството на прокуратурата срещу Асен Василев

Според Нинова битката между правителството и прокуратурата ще блокира битката с корупцията. 

"Ако е вярна информацията, че срещу министър Василев е било образувано светкавично досъдебно производство, защото е поискал дадена фирма да се разследва за евентуална корупция, не го разбирам. Виждате ли го сблъсъка - едните и другите - в крайна сметка ще пострада желанието ни да има справедливост", смята лидерът на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови