Христо Иванов: Ще има криза, ако новият шеф на БНБ бъде избран с гласове на опозицията

Ружа Райчева 23 март 2022 в 11:14 4534 0

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предупреди, че ако новият гуверньор на Българската народна банка бъде избран с гласове на опозицията, ще има тежка политическа криза. 

"Рестартирането на процедура при положение, че е ясно, че няма съгласие в коалицията, с гласове на опозицията, с тези времеви параметри, поставя сериозен въпрос дали колегите от ИТН си дават сметка накъде се движим. Ако няма единна кандидатура и се окаже, че гуверньорът на БНБ бъде избран с гласовете на опозицията, това ще бъде криза", заяви той.

Христо Иванов призова за търсене на консенсус около една кандидатура в коалицията. В момента кандидатите за шеф на БНБ са двама, и двамата издигнати от партии от управляващата коалиция - Любомир Каримански от ИТН и лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. 

"Ние няма да имаме предложение за БНБ и призивът ни е за съгласие в коалицията, защото осъзнаваме риска от излизането на основните принципи на тази коалиция. Управлението на финансовата система, което зависи и от БНБ, е фундаментално за държавата и не бива да се допуска разцепление по този въпрос в коалицията", смята лидерът на "Да, България". 

Все още не е решено кой от двамата кандидати ще подкрепи "Демократична България".  

"Има въпроси как така опозицията гласува "за" настояването на ИТН процедурата да се открие по този начин и в този времеви период", каза още Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews