Украинският посланик: България ще ни помогне и със снаряди

OFFNews 27 февруари 2022 в 11:43 3280 1

Снимка Архив

България, освен с хуманитарна помощ, има намерение да помогна на Украйна и със снаряди и патрони. Това ще бъде осъществено посредством въздушна връзка през територията на Полша. 

Това заяви посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко по бТВ. Засега няма официално потвърждение на думите му от управляващите. 

Няма нито един голям украински град, който да се намира под контрола на руските сили, допълни дипломатът. 

Посланикът показа снимка на момиче, което е било убито вчера заедно с родителите си на улица в един от централните квартали на Киев посред бял ден. Те са пътували в кола и руска група ги е обстреляла с автоматично оръжие. Семейството е било убито на място, а още две деца са ранени тежко и се намират в болница. Такива случаи стават всеки ден, разказа Москаленко.

„Украйна не пада и няма да падне нито сега, нито в близките дни. Съпротивата е жестока и продължава. Мисля, че Путин и неговата клика няма да успеят да преборят Украйна. Има решимост и възможност ние да оказваме максимална съпротива и да се борим за своята свобода и независимост“, категоричен бе украинският посланик. 

Той информира, че от територия на Беларус е била изпратена крилата ракета, която е била елиминирана от украинските военновъздушни сили.

„Това е факт, потвърждаващ участие на Беларус във войната, която води Путин срещу Украйна. Това е срамен факт, който характеризира т.нар. президент на Беларус Лукашенко“, заяви Виталий Москаленко.

На въпрос под чий контрол е авариралата АЕЦ „Чернобил“ и има ли информация за повишени нива на радиация в района той потвърди, че има данни за незначително повишение. Конкретни показатели обаче не може да предостави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови